Bacardi en Cuba in de clinch over rechten in VS

Destilleerder Bacardi wil het exclusieve Amerikaanse handelsrecht op de naam Havana Club voor rum behouden. De Amerikaanse overheid had deze rechten in januari juist toegekend aan de Cubaanse overheid. Die mag het merk uitbaten, zodra de handelsbeperkingen zijn opgeheven. Dat meldt de BBC dinsdag.

bacardi-havanaclub.jgBacardi, dat is gevestigd op Bermuda maar oorspronkelijk uit Cuba komt, verkoopt sinds de jaren negentig in de VS rum onder de naam Havana Club. Volgens de juridisch adviseur van Bacardi handelt de Amerikaanse overheid in strijd met de wet door de rechten eenzijdig toe te kennen aan de Cubanen.

Pernod Ricard
De destilleerder voert al tientallen jaren een juridische strijd met de Cubaanse overheid en drankengigant Pernod Ricard, die gezamenlijk de wereldwijde handelsrechten van Havana Club hebben, met uitzondering van de Verenigde Staten. De US Office of Foreign Assets Control (OFAC), het orgaan dat toeziet op buitenlandse bezittingen in de VS, heeft Cubaanse verzoeken voor het handelsrecht op Havana Club in de VS telkens afgehouden in verband met het handelsembargo. Nu de betrekkingen tussen Washington en Havana zijn verbeterd, honoreerde OFAC een nieuw Cubaans verzoek in januari alsnog.

Vlucht
De familie Bacardi verliet Cuba in 1960 bij de opkomst van Fidel Castro. De familie beweert het recht op het merk Havana Club te hebben gekocht van de oorspronkelijke destilleerdersfamilie Arechabala. Dat zou zijn gebeurd nog voordat het regime de destilleerderij nationaliseerde.

Bron
* Diederik Toet in het FD van 16 februari 2016

Link
* Free News, 1 februari 2016 : Bacardi has demanded from the USA of explanations concerning the rights of Cuban rum Havana Club

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s