Obama voor historisch bezoek naar Cuba

President Obama brengt volgende maand een bezoek aan Cuba. Dat heeft het Witte Huis bekend gemaakt. Hij gaat 21 en 22 maart samen met zijn vrouw, om de relatie met de Cubaanse regering te intensiveren.

obamacastrozuidafrika10122013

De eerste ontmoeting in december 2013 tussen Obama en Raúl Castro in Zuid-Afrika beperkte zich tot het schudden van elkaars handen.

De Amerikaanse president ontmoet daar de Cubaanse president Raúl Castro. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zullen de gesprekken vooral over het uitbreiden van de handelsrelaties gaan, maar het is de bedoeling dat ook de mensenrechten in Cuba worden besproken. Obama heeft geen ontmoeting gepland met de vorige leider van Cuba, Fidel Castro. Wel zal hij op het eiland met politieke tegenstanders van het Castro-regime spreken.

Beter
Onder president Obama zijn de betrekkingen tussen Cuba en de VS verbeterd. Jarenlang was de relatie bevroren, maar sinds eind 2014 halen Washington en Havana de banden weer aan. Zo hebben de landen over en weer ambassades geopend. Dinsdag sloten de VS en Cuba nog een verdrag dat gewone lijnvluchten weer mogelijk maakt.

obama-raul-twee-televisiescherm17122014

Op 17 december 2014 spraken de beide leiders via de televisie afzonderlijk hun volk toe over de nieuwe toenaderingspolitiek tussen Cuba en de VS.

88 jaar
Het wordt hoe dan ook een historisch bezoek, zegt correspondent Arjen van der Horst. ‘De laatste keer dat een Amerikaanse president Cuba bezocht, is 88 jaar geleden. Toen ging Calvin Coolidge voor een conferentie naar Havana.’ Cuba was het enige land dat Coolidge bezocht tijdens zijn ambtstermijn. Obama schrijft op Twitter dat hij met het bezoek het leven van de Cubanen hoopt te verbeteren. Hij vindt het ook belangrijk om te praten over de verschillen tussen de Cubaanse en de Amerikaanse regering.

Tegen
De Republikeinse presidentskandidaten zijn tegen het bezoek aan Cuba. De kandidaten Cruz en Rubio, die zelf Cubaanse ouders hebben, zijn fel tegen en Jeb Bush noemt het zelfs ‘verschrikkelijk dat Obama het Castro-regime legitimeert met het bezoek’. Toch zal Obama zijn reis zien als een van zijn grote overwinningen in het Amerikaanse buitenlandbeleid, zegt Van der Horst. ‘Hij heeft een deal gesloten met Iran en het embargo tegen Cuba beëindigd. Hij heeft gezegd: 50 jaar embargo heeft niets geholpen. Hij denkt dat de VS meer invloed kan hebben door de sancties op te heffen.’ Ook de datum van het bezoek, op 21 en 22 maart, kan bijna geen toeval zijn. Op de 23e is namelijk de deadline voor de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC, die op Cuba worden gehouden. ‘Bronnen zeggen dat Obama graag bij zo’n eventueel akkoord wil zijn’, aldus Van der Horst. ‘Obama heeft ook net bekendgemaakt dat hij 450 miljoen dollar vrijmaakt om het vredesproces in Colombia te bevorderen.’

obamaeselfidelcastronegrohialeahsign

Het verzet tegen het beleid van Obama onder een deel van de Republikeinen en onder een slinkend deel van de Cubaanse-Amerikanen in de VS is luidruchtig en neemt geen blad voor de mond. Hier staat te lezen: Obama is de zwarte ‘Fidel Castro’

Mensenrechten
Volgens Van der Horst zijn er ook nog vragen rond het bezoek aan Cuba. Obama had al eens gezegd dat hij het communistische land graag zou bezoeken, maar alleen als de mensenrechtensituatie er zou verbeteren. ‘Op economisch vlak is er al van alles gebeurd: de eerste Amerikaanse bedrijven komen naar Cuba, er zijn directe lijnvluchten en de toon is een stuk vriendelijker geworden. Blijft de vraag wat er volgens Obama is veranderd aan de mensenrechtensituatie. Dat is nog niet duidelijk.’

Bron
* NOS, 18 februari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s