Staatsmedia ‘Bezoek Obama ontzenuwt mythe mensenrechtenschendingen’

De officiële krant Juventud Rebelde schrijft in de uitgave van zaterdag dat de president van de VS, Barack Obama, tijdens zijn komende reis aan het eiland ‘de mogelijkheid heeft zich tijdens contacten met het Cubaanse volk zich ervan te vergewissen dat de universele waarden als de vrijheid van meningsuiting, vereniging en religie’ op het eiland gepraktiseerd worden.

granma-verkoper-havanaDe krant reageert op uitspraken van vrijdag jl. van Obama waarin hij zei, dat hij ‘tijdens zijn ontmoeting met Raúl Castro zal benadrukken dat de VS de universele waarden als de vrijheid van meningsuiting, vereniging en religie’ zal verdedigen. Al een dag eerder had de partijkrant Granma een poging gedaan te bewijzen dat Cuba een land is waar de mensenrechten worden gerespecteerd. Granma sprak in dit verband over het ‘ontzenuwen van de mythe’ dat de mensenrechten in Cuba worden geschonden. Citaat: ‘Dat is de mantra van diegenen die de politieke agressie die in 1959 begon tegen de voortgang van een Socialistische Revolutie, proberen goed te praten als een filantropische kruistocht’, aldus de auteur van het commentaar. Enkele weken eerder werd de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez Parrilla, door Euronews geïnterviewd en hij zei dat Cuba opposanten toestemming verleent te protesteren en hij noemde toen als voorbeeld de mensenrechtengroep Damas de Blanco.

Weekend met 170 arrestaties
Damas-de-Blanco-que-participan-en-una-protesta-se-resisten-aTijdens een protesttocht van #TodosMarchamos/Wij trekken samen zijn zondag jl. in Havana en Santiago de Cuba meer dan 170 demonstranten gearresteerd. De campagne TodosMarchamos eist vrijheid van alle politieke gevangenen in Cuba. In Havana werden 40 leden van de vrouwengroep Damas de Blanco gearresteerd na hun traditionele stille tocht , die elke zondag na de mis in de kerk van Santa Rita wordt gehouden. In Satiago werden volgens de oppositionele beweging Union Patriótica de Cuba (UNPACU) dit weekend 134 mensen gearresteerd.

Link
* Juventud Rebelde, 20 februari 2016 
Granma, 20 februari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s