Ramón, oudere broer van Fidel en Raúl Castro overleden

Op Cuba is de oudere broer van Fidel en Raúl Castro, Ramón, overleden. Hij was 91 jaar en zou volgens onbevestigde berichten al enkele jaren aan alzheimer lijden. Ramón Castro is altijd in zijn geboortestreek in het oosten van Cuba blijven wonen en wijdde zich anders dan zijn broers liever aan de landbouw dan aan de revolutie. Zijn stoffelijk overschot is gecremeerd en zal worden begraven in Birán, de plaats waar Ramón, zijn ouders  Ángel Castro Argiz en Lina Ruz González en zijn broers en zussen Angela María (1923), Fidel Alejandro (1926), de huidige president Raúl Modesto  (1931),  Juana de la Caridad (1933), Emma de la Concepción (1935) en Agustina del Carmen (1938) opgroeiden. In 2012 overleed het oudste kind van de familie, Angela. Zij was toen 88.

ramoncastroopzijnboerderijmet vrouwlde

Ramón Castro met zijn vrouw op de boerderij

Hij had geen officiële regeringsfuncties, maar was wel betrokken bij het landbouwbeleid van de Communistische Partij, waarvan hij een van de medeoprichters was. Zo gaf hij leiding aan de suikerrietteelt op Oost-Cuba en richtte hij verschillende staatsbedrijven op die zich met landbouw bezighielden. Ook zat hij in het Cubaanse parlement. Ramon Castro leek sterk op Fidel en werd wel eens moe van alle vergelijkingen met zijn jongere broer. Hij zei dan dat Fidel op hem leek, omdat hij de oudste was.

fidel-castro-raul-ramon-24-abril-1996

Links: Raúl Castro, Fidel Castro en Ramón Castro, 24 april 1996

Sigaren
De gebroeders Castro bezochten katholieke scholen in hun geboortestreek, waar ze opvielen door hun recalcitrante gedrag. Toen ze van school kwamen gingen Fidel en Raúl naar Havana om te studeren en het regime van dictator Batista omver te werpen, wat in eerste instantie mislukte. Maar Ramón deed niet mee en wisselde brieven met zijn broer Fidel in de gevangenis, waarbij hij hem soms een ham of een doos sigaren stuurde. Wat dat laatste betreft: Fidel stopte in 1986 met het roken van de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Ramón niet – en hij was al begonnen toen hij twaalf was. De laatste jaren leidde hij een teruggetrokken bestaan en mengde hij zich niet meer in het politieke leven van Cuba, dat wordt gedomineerd door Raúl Castro. Die is vandaag op kop af acht jaar president. Ramón had de eretitel Held van de Arbeid van de Republiek van Cuba.

Bron
* NOS, 24 februari 2016

Link
* The Guardian, 24 februari 2016 over Ramón’s dood

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s