Rubio: Militaire basis Guantánamo blijft van VS

De Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio zal een wetsvoorstel indienen om te voorkomen dat de Amerikaanse president Barack Obama de militaire basis Guantánamo aan Cuba zal teruggeven. Obama maakte deze week bekend de nog 91 gevangen zittende personen in het detentiecomplex van Guantánamo Bay te willen verplaatsen. Hij wil er 35 naar andere landen overbrengen; de resterende dertig tot zestig gevangenen zullen vervolgens, als het plan wordt goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, in de Verenigde Staten worden ondergebracht. Over teruggave van de militaire basis deed de Amerikaanse president geen enkele uitspraak.

Presidentskandidaat Rubio is echter van mening dat ‘het Castroregime het Amerikaanse volk bedriegt en de teruggave van de basis eist, die vitaal is geweest voor operaties van de kustwacht en de Amerikaanse marine in de afgelopen eeuw.’ Marco Rubio voegde er aan toe: ‘Onze militaire diensten en de inlichtingendienst worden met groeiende dreigingen van onze territorium geconfronteerd en daarom kunnen we deze cruciale basis niet overdragen, als laatste resultaat van het gevaarlijke plan van Obama terroristen te bevrijden en hen over te brengen naar Amerikaans grondgebied.’

Donald Trump
Presidentskandidaat Donald Trump verzekerde dat ‘Guantánamo open moet blijven en gevuld moet worden met gekke types’, maar Trump wil er niet langer de 40 miljoen dollar voor neerleggen die de basis maandelijks kost en hij wil Havana voor de kosten laten opdraven. Wanneer er eenmaal afspraken zijn gemaakt met Cuba, kunnen de kosten worden vergoed en ‘kunnen we misschien huur betalen,’ aldus Trump.

Bron
* Fernando Ravsberg op de website Cartas desde Cuba, 24 februari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s