Havana: ‘Waar passeert Obama?’

Obama komt 21 maart a.s. in Cuba aan en de bewoners van de hoofdstad, de habaneros, zijn benieuwd waar hij in de Cubaanse hoofdstad zal passeren. De nieuwsgierigen houden vooral de straten in de gaten die nieuw geplaveid worden, de gevels van appartementen die geschilderd worden en de palmbomen die worden geplant. Adriana Zamora van Diario de Cuba schreef er een reportage over die hierna wordt gepubliceerd.

paus-la-reina-straat2

In de straat Reina werden de gevels van de gebouwen vlak voor het bezoek van paus Franciscus nog geschilderd

‘Je kent de route een beetje die bekende persoonlijkheden afleggen die ons bezoeken,’ zegt een straatverkoopster in Centrum Havana. ‘Toen de paus kwam wisten we van tevoren dat hij de straat Reina en de straat Carlo III zou passeren want daar werden alle gevels opgeschilderd.’ Maar de route te weten komen die Obama zal nemen is moeilijk: ‘Er zitten zoveel gaten in de straten en er zijn zoveel man aan het werk dat men dat niet meer zeker weet,’ zegt een taxibestuurder in de buurt Vedado in Havana. Zo is de weg bij de tunneluitgang van de baai plotseling geasfalteerd. Het wegdek tussen de gebouwen in reparatie bij het Museum van de Muziek en de bar Cabaña ligt er na twee dagen werken glimmend bij. Een van de werklieden zegt: ‘Wij knappen het wegdek op omdat dit ons werk is. Dat doen wij altijd en nu was dit stuk aan de beurt. Als we hier klaar zijn gaan we gaten vullen op Prado.’ Ja, hun bedrijf Secons moet nu extra snel werken. ‘We moeten snel doorwerken,’ zeggen de herstellers aan het wegdek, maar zij willen de haast niet verklaren.

capitool-reparatie

Werkzaamheden bij het Capitool in de Cubaanse hoofdstad

Wifi aan het Prado
Op het Prado, tussen de straten Ánimas en Virtudes, heeft de telefoononderneming ETECSA een groot gat gegraven. De werkers daar zeggen dat het om ‘enkele reparaties’ gaat en dat ‘er internet geplaatst wordt’, maar hij voegt er aan toe dat ‘dit niet betekent dat er ook daadwerkelijk internet komt. Wij leggen het technisceh deel aan, de verbinding hangt niet van ons af.’ Ook zij kregen opdracht snel te werken en kregen niet meer dan vier dagen voor deze klus. ’De grootste haast wordt gemaakt bij Puerto Carena met de reparatie van het stuk Prado voor het Capitool. Eén van de arbeiders zegt: ‘Wij hebben een einddatum voor april maar ze hebben ons nu opgedragen binnen 15 dagen klaar te zijn.’ Anderen zeggen dat de bewoners van de huizen in de omgeving ‘uit hun huizen worden gezet’ om te worden gerenoveerd. ‘En wie het daar niet mee eens is, komt niet meer terug,’ weet hij zeker. Maar hij twijfelt of dit plan binnen 15 dagen wordt gerealiseerd. Het werk moet binnen 15 dagen klaar zijn zonder dat de kwaliteit eronder lijdt, maar veel habaneros twijfelen daar aan. ‘Wacht maar tot de eerste palmboom omvalt,’ grapt een vrouw aan de Acera del Louvre. ‘Ze zetten er een groepje mannen naast die moeten ingrijpen elke keer als er een palmboom dreigt om te vallen.’

Boulevard
De reparaties aan de Malecón liggen opnieuw stil vanwege het koufront dat El Niño veroorzaakte waardoor de kademuren opnieuw werden geteisterd door huizenhoge golven die het wegdek beschadigden, het grint wegspoelden en gaten veroorzaakten. De arbeiders moesten zich terugtrekken tot de golven waren verdwenen. ‘Met dit soort golven kan niemand aan de kademuren werken,’ zegt een marktverkoper. ‘Ik denk niet dat ze het snel kunnen voltooien als de koude en de regen aanhouden’. Op een andere plek bij de Malecón, ter hoogte van A, is de straat overstroomd tot de eerste verdieping.’Als Obama hier wil passeren, moet hij zwemmen,’ aldus de verkoper. Voor andere verkopers lijkt het onbelangrijk of het werk wel of niet vóór de komst van Obama wordt voltooid. ‘Zeker, ik woon in Mulgoba, daar zitten de straten vol scheuren en gaten en die worden nooit gerepareerd,’ klaagt een van hen. ‘Want daar komt nooit een president, zelfs die van Cuba niet……………….’

Obama-Barack-Unidos-Plaza-Revolucion-Guevara

Sommigen op internet voorzien met de komst van Obama in Cuba een ingrijpende verandering op het Plein van de Revolutie in Havana..

Zikamug
Veel habaneros twijfelen of alle werkzaamheden voor de komst van Obama af zullen zijn want er is niet veel tijd meer. De straten van Havana zijn een ramp. Een taxichauffeur op de route Alamar-Havana verwacht dat het een vreemde route wordt die de president aflegt, ’want nu lijkt het net op een pas gebombardeerde stad.’ Huisvrouw Iris ziet een optimistisch punt in de grootschalige ontsmettingsoperaties die nu in Havana plaatsvinden. ‘Ik weet niet of de Amerikaan nog een wandeling door Havana zal maken, maar hij zal niet door een Zikamug worden gebeten. Gelukkig wordt er op grote schaal gespoten. Stel je voor dat deze man wordt gestoken door een mug,’ zegt ze lachend.

Bron
* Adriana Zamora op de website Diario de Cuba,  28 februari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s