Misviering bij 64ste verjaardag van omgekomen Oswaldo Payá

De mensenrechtenactiviste Rosa María Payá die sinds zondag in Cuba is, woonde gisteren een mis bij ter gelegenheid van de 64ste verjaardag van haar vader Oswaldo Payá Sardiñas. Payá overleed samen met de activist Harold Cepero,  ten gevolge van een auto-ongeluk op 22 juli 2012 bij Bayamo. Ongeveer 100 personen woonden de mis bij die in alle rust verliep zonder zichtbare aanwezigheid van politie of geheime dienst. De mis werd opgedragen door Alfredo Petit Vergel, hulpbisschop van Havana.

Rosa María Payá (der), junto a la diputada mexicana Cecilia Romero-februari2016

De activiste Rosa María Payá (r), met een vertegenwoordiger van de Mexicaanse oppositiepartij PAN, Cecilia Romero voor hun vertrek naar Cuba

De mis vond plaats in de parochiekerk El Salvador del Mundo in de wijk Cerro waar Payá met zijn gezin woonde. Rosa María Payá is in gezelschap van het Mexicaanse parlementslid Cecilia Romero van de Partido Acción Nacional (PAN). Vorige week was Rosa María Payá in Genève bij een bijeenkomst georganiseerd door UN Watch. Zij benadrukte dat de dood van haar vader op 22 juli 2012 ‘een moord’ was en herhaalde dat zij zou blijven aandringen op een onafhankelijk onderzoek. ‘Mijn vader werd gedood door agenten van de Cubaanse politieke politie bij een verkeersongeluk dat geen gewoon auto-incident was en waar we de details niet van weten,’ aldus Rosa Maria. De Cubaanse autoriteiten zeggen dat er sprake was van een auto-ongeluk en veroordeelde uiteindelijk de chauffeur van de auto, Ángel Carromero, afkomstig Spanje. Maar ook Carromero ontkent de officiële versie en zegt dat een auto van het regime hem volgde en hun auto ramde.

oswaldopayametgezin,jpg

Rosa María Payá, haar moeder Ofelia Acevedo en haar beide broers wonen sinds juni 2013 in Miami. |Foto: familieportret met Rosa María Payá , Ofelia Acevedo, Oswaldo Payá, Oswaldo José en Reinaldo Isaías Payá.

Kritiek op Europa
Tevens bekritiseerde Payá de transitie die zowel president Obama als de EU beogen omdat dit steun betekent voor een Cuba waar ‘een militaire élite volop betrokken is bij een valse transitie, niet gericht op democratie maar veel meer gericht op de legitimatie van haar controle over de Cubaanse samenleving.’ Als alternatief pleit Payá voor het houden van een volksraadpleging op het eiland via haar initiatief Cuba Beslist / Cubadecide. Vanuit Cuba liet Payá weten dat haar telefoon is afgesloten voor inkomende en uitkomende boodschappen. Gesprekken met journalisten en anderen worden afgebroken.

Link
* Website UN-Watch

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s