Twee of eenentwintig zikagevallen in Cuba?

Volgens de officiële media telt Cuba op dit moment twee patiënten die besmet zijn met het zika-virus. Het virus werd de eerste maal door een Venezolaanse studente geneeskunde op 21 februari naar het Caribische eiland meegebracht. Dat deelde het Ministerie van Volksgezondheid op 1 maart mee. De officiële bekendmaking vond plaats enkele uren nadat de dissidente website Cubanet had gepubliceerd dat het zikavirus op meer plaatsen in Cuba voorkomt. Gisteren werd door de staatsmedia het tweede geval gemeld.

zika-FAR- fumigan contra el mosquito Aedes aegypti, para evitar la propagación del virus zika, el chikungunya y el dengue en una calle de La Habana23022016

Ontsmettingsactie in een straat in Havana tegen de Aedes aegypti-mug bedoeld om verdere besmetting door het virus zika, chikungunya en knokkelkoorts te voorkomen

De 28-jarige Venezolaanse studente had de typische symptomen zoals koorts, gewrichtspijn en huiduitslag. Een labonderzoek bevestigde de infectie. Volgens de vrouw die in het befaamde Instituut voor Tropische Geneeskunde Pedro Kouri in Havana verblijft, waren ook haar echtgenoot en schoonbroer met zika besmet geraakt. Zika is tot nog toe al in meer dan 40 landen vastgesteld. Brazilië blijft het zwaarst getroffen.

21 ziektegevallen
Tegenover de dissidente website Cubanet hebben functionarissen werkzaam bij de dienst Hygiëne en Epidemiologie gezegd dat de gezondheidsautoriteiten tot 28 februari 2016 21 ziektegevallen ten gevolge van zika hebben vastgesteld. De bronnen willen echter anoniem blijven omdat men represailles vreest. Deze informatie die afkomstig is van epidemiologen, komt overeen met gegevens van drie rekruten die deelnamen aan de gezondheidscampagne tegen het zika-virus. Vorige week werden op initiatief van Raúl Castro 9.000 reservisten gemobiliseerd die de strijd aanvoeren tegen de Aedes aegypti mug, de grootste verspreider van zika en de knokkelkoorts. Tijdens scholingsbijeenkomsten zou volgens deze drie rekruten een hoge officier van de Cubaanse strijdkrachten hebben gesproken over 20 zika-gevallen.

zika2-FAR- fumigan contra el mosquito Aedes aegypti, para evitar la propagación del virus zika, el chikungunya y el dengue en una calle de La Habana23022016

Op 22 februari deed Raúl Castro een ‘Oproep aan ons Volk’ waarin hij benadrukte dat de Cubanen de strijd tegen de mug die ziekten overbrengt, dienen te beschouwen als ‘een persoonlijke zaak.’

Cijfers geheim
Cubanet meldt verder op basis van informatie van werknemers van het Pedro Kouri-Ziekenhuis dat de informatie over de ziektegevallen exclusief beheerd wordt door de hoogste leiding van het Ministerie van Volksgezondheid en een speciaal opgerichte commandogroep waar naast medische specialisten ook politieautoriteiten en militairen deel van uitmaken. Volgens hen zou een van de richtlijnen luiden dat er geen sprake is van zika, maar dat alle voorkomende gevallen omschreven worden als vormen van dengue of knokkelkoorts. Via een andere bron meldt Cubanet dat in de gemeente San Nicolás de Bari, provincie Mayabeque, een vrouw die de diagnose dengue kreeg op dit moment 24 uur per dag medische verzorging thuis krijgt en dat politie de woning in haar buurt bewaakt. De vrouw heet Maylín Sánchez en is 36 jaar.

Bronnen
zika* Persbureau EFE en Cubanet

Linken
* De melding van het eerste geval in de Cubaanse media op 1 maart 2016
* Gisteren, 3 maart 2016, meldden de Cubaanse media het tweede geval van zikabesmetting, dit maal gaat het om een 51-jarige verpleegster die in Venezuela heeft gewerkt.

Advertenties

2 thoughts on “Twee of eenentwintig zikagevallen in Cuba?

  1. Een van de weinige goede dingen in cuba is de bestrijding van muggen denge [knokkelkoorts].zikavirus enz.
    Daar wordt veel tijd aan besteed grote controle op het bewaren van restjes water wat in kuiltjes achterblijft na een regenbui als dat gevonden word kun je een fikse boete krijgen Maar de manier waarop geeft wel te denken . Een machine die wel wat lijkt op een bladblazer waarvan de tank wordt gevuld met petroleum deze form van verbranding geeft een enorme dikke rookwalm.Dan gaat men van huis tot huis binnen een minuut denk je van buiteaf dat het huis in brand staat . wat mij hier het meest verbaast is dat iedereen auderen kinderen babies gewoon binnen blijven Dan hebben we de tankwagens die gaan door smalle straaten een dikke wal vult alle gebouwen en retaurants waar ze langs rijden .Aals je dit naast de enorme luchtverontreiniging .zet..Weet ik niet wat erger is de behandeling of de kwaal die vreselijke long problemen veroorzaakt.

  2. Nou zeg die laatste naam komt mij wel heel bekend voor, ook in combi leeftijd. En heeft Cuba een nieuwe provincie?
    Hoe dan ook, het was een kwestie van tijd, zika op Cuba.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s