Omara Portuondo: ‘De politiek is voor politici, ik ben musicus’

De Cubaanse zangeres Omara Portuondo (85), geliefd bij de leiders van Cuba, zegt in een interview met het persbureau AFP in Hong Kong niet te willen spreken over politiek. Portuondo neemt deel aan de afscheidstournee van de Buena Vista Social Club die ‘om politieke redenen’ in Taiwan werd afgelast na ingrijpen van het Cubaanse Ministerie van Cultuur.

omara-portuondo-Raúl Castro-una reunión del ALBA-Hugo Chávez-14 de diciembre de 2009

Raúl Castro kust Omara Portuondo de hand tijdens een bijeenkomst van de ALBA , 14 december 2009. Naast hem zit de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez.

De Cubaanse muziekgroep Buena Vista Social Club (BVSC) maakte vorige week bekend dat het optreden ‘om politieke redenen’ in Taiwan was afgelast. Volgens de muziekmaatschappij Management of New Arts (MNA) werd dit optreden op last van het Ministerie van Cultuur in Havana gecancelled om politieke redenen. China, Cuba’s bondgenoot, zou hierop hebben aangedrongen na de overwinning van de Democratische Vooruitgangspartij (PDP). (Taiwan wordt door de communistische Volksrepubliek China niet erkend als onafhankelijk land en de communistische regering noemt Taiwan een afvallige provincie van de Volksrepubliek China. Taiwan wordt door de meerderheid van de internationale gemeenschap officieel niet erkend. De winnende PDP wil juist een onafhankelijker relatie met China, redactie)

Politiek
politiekegevangenezwartwitfoto
Portuondo wilde geen vragen beantwoorden over dit conflict en zei slechts: ‘De politiek is voor politici, ik ben musicus’, hoewel de populaire zangeres veelvuldig optrad bij activiteiten van het regime en ter ere van de Castro’s. Portuondo was in 2003 ook een van de ondertekenaars van de zogeheten Mensaje desde La Habana a los amigos que están lejos (Boodschap uit Havana voor de vrienden van verre, 19 april 2003 ) waarin de vervolging en arrestatie van 75 dissidenten en de dood door fusilleren van drie jongemannen die een veerboot kaapten om naar de VS te ontkomen, werden gerechtvaardigd en verdedigd.

Afscheid
Hoewel er sprake is van een afscheidstournee van BVSC, zei Portuondo dat ondanks de naam van deze tournee Adiós Tour, zij nog niet klaar is om de microfoon neer te leggen. ‘Is het een adios voor mij? Nooit! Vervolgens ga ik naar Europa en de VS voor mijn 85 Tour. ‘Muziek is mijn leven en ik zal nooit ophouden met zingen,’ aldus Portuondo.
Bron

* Diario de Cuba, 10 maart 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s