De Via Obama  of Obamaweg (2)

logo-obama-reis-cubaDe ‘Yankee’- president zorgt in elk geval voor opgeknapte huizen en nieuw asfalt op veel plaatsen in Havana. ‘Kwam hij maar elke maand langs’, verzucht een bewoner. Enkel de staatsmedia hebben tot dusver de gedaanteveranderingen in de Cubaaanse hoofdstad nog niet gemeld.
Ter voorbereiding van dit bezoek op 21 en 22 maart aanstaande, treft u op deze Cubaweblog de komende dagen artikelen aan waarin dit historische bezoek vanuit diverse gezichtspunten wordt belicht. Vandaag het tweede deel van een reportage van Zunilda Mata over de voorbereidingen van Obama’s bezoek in Havana, die werd gepubliceerd op de website 14ymedio.

=======================================================================

bezoek-obama-asfalt-Calle 42, Miramar

Het asfalt van Calle 42 in Miramar wordt vernieuwd

Ook de route die de First Lady Michelle Obama aflegt, is omgeven door geregel en waarschuwingen. In de polikliniek aan Calle 18 y 15 in Vedado waar men verzekert dat zij er op bezoek komt, zijn alle tandartsstoelen vernieuwd en de toiletmeubels allemaal vervangen. De medewerkers van de kliniek hebben te horen gekregen dat zij die dag hun beste kleren moeten aantrekken. Een van de medewerkers stelde nog de vraag of ze misschien op hoge hakken moesten komen  en anderen verzochten of  men voor deze gelegenheid niet een gepast kledingmodel als voorbeeld kon overleggen. De patiënten hebben de afgelopen week moeten leren samenleven met metselaars en andere bouwvakkers, die in het zicht van het bezoek van de vrouw van Obama, flink tempo hebben gemaakt. Alles is er op gericht dat de bewoner van het Witte Huis elk moment het maximale haalt uit zijn bezoek aan het eiland en de hartslag van de nationale identiteit zal voelen. Naast een bezoek aan een honkbalwedstrijd, wordt er daarom gespeculeerd over een bezoek aan het heiligdom van Cobre bij Santiago de Cuba, als eerbewijs aan de Maagd van de Barmhartigheid.

Toespraak televisie
Ook is een bezoek opgenomen aan de Aula van de Universiteit van Havana. Dat is niet alleen een goede gelegenheid om het woord te richten tot jonge mensen en hun docenten die daar aanwezig zijn maar ook om deze toespraak rechtstreeks op de nationale televisie uit  te zenden. ‘Er bestaat de vrees dat hij hetzelfde doet als president Jimmy Carter die in zijn toespraak woorden wijdde aan het Project Varela van de oppositie, die tot grote consternatie leidden. Wij weten niet of de uitzending dan zal worden gestaakt of niet,’ aldus Gerard, een gepensioneerde technicus van de radio-en televisiemaatschappij (ICRT).

bandera-vs-opening-ambassade

Opening van de Amerikaanse ambassade in Havana vorig jaar

Amigo Obama
In de hal van een flat in Nuevo Vedado wachten twee bewoners op de lift en ze maken grappen over de uitgebreide organisatorische voorbereidingen van de komst van de Amerikaanse president. ‘Nu zullen we wel Obama amigo, el pueblo está contigo (Obama, vriend, het volk staat aan jouw kant’)  moeten instuderen, maar de jongste heeft een andere idee: ‘Wat gebeurt er als we in het Engels roepen: Obama brother, we want the power’.

Verwachtingen
De verwachtingen groeien onder de bevolking. De chauffeur van een collectieve taxi die tussen Parque Fraternidad en  Santiago de las Vegas opereert, zegt zijn klanten dat zijn vrouw op de 21ste maart jarig is en dat hij Obama steun zal vragen ‘voor het cadeau’. De andere klanten voegen er hun eigen wensen aan toe zoals in de Italiaanse film Milagro in Milaan. ‘Ik vraag een huis, met alles er op en er aan,’ zegt een 30-jarige vrouw. Er klinkt gelach door de taxi die juist de buurt met Calle Tulipán passeert, ook een onderdeel van de reeds genoemde Via Obama.

Bron
* Zunilda Mata, 14ymedio, 13 maart 2016

* Meer linken van belang i.v.m. komende Obama-bezoek

raul_castro

Raúl Castro

As I See It: Cuba – becoming a real neighbor?, Main Line Times, Margot F. Horwitz, 14 maart 2016
* La visita de Obama a Cuba y los derechos humanos ? Het bezoek van Obama en de mensenrechten door Arnold August op de officiële site Cubadebate
Website FP Foreign Policy, 14 maart 2016  Why Obama’s Cuba Trip Is the Perfect Chance to Talk About Human Rights, Obama is right to engage with Cuba — as long as he doesn’t leave human rights behind.

What the Cuba trip says about the real Obama Doctrine? Michael Rubin, American Enterprise Institute, 14 maart 2016
* Website Politico White House: Cuban leaders didn’t want to change, gebaseerd op uitspraken van Ben Rhodes, adviseur van Obama 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s