Obama’s knieval voor de Castro’s ?

In het zicht van het komende bezoek van president Obama aan Cuba, worden op dit moment in verschillende wijken van Havana bedelaars en zwervers aangehouden en verzameld in medische centra. Voorafgaand aan dit bezoek op 20, 21 en 22 maart aanstaande, treft u op deze Cubaweblog artikelen aan waarin dit historische bezoek vanuit diverse gezichtspunten wordt belicht. Vandaag beschrijft Eugenio Yáñez hoe Obama met zijn toenadering tot de Cubaanse autoriteiten een wig wil drijven in de revolutionaire alliantie van de ALBA.  Hierna volgt de tekst .

Obama’s knieval voor de Castro’s?

Handout picture released by the Venezuelan Presidency press office showing the President of the US, Barack Obama (L), and his Venezuelan counterpart Hugo Chavez (R) chating before the opening of the 5th Summit of the Americas in Port of Spain, on April 17, 2009. Despite efforts by Obama and summit organizers to keep the three-day gathering on the topics of energy, the environment and public safety, Cuba has emerged as the headline issue for being the only nation excluded. AFP PHOTO / PRESIDENCIA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE (Photo credit should read HO/AFP/Getty Images) Original Filename: DV_To_Getty_2668410_0.jpg

Obama ontmoette op 17 april 2009 in Trinidad de Venezolaanse president Hugo Chávez. In het midden de huidige president Maduro.

Obama is geen naïeveling en hij wil de Castro’s strategisch omsingelen. Wat nog niet garandeert dat hij dat ook voor elkaar krijgt, aldus Eugenio Yáñez, woonachtig in Miami. Yáñez constateert dat het komende bezoek van Obama aan Cuba in Miami tot heftige polemieken leidt: ‘Aan de ene kant zijn er de mensen die vinden dat het bezoek aan Cuba een onvergeeflijk groot verraad is en dat de president zo de dictatuur legitimeert en voor nog vele jaren heilig verklaart.’ Eugenio Yáñez wijst erop dat een Amerikaanse president zich niet de luxe kan permitteren naïef te zijn. Yáñez wijst op de gevolgen voor de zogeheten ‘revolutionaire alliantie’ voor landen als Bolivia, Ecuador en Bolivia, die toch al in zwaar weer verkeren.

Obama is met zijn bezoek aan Cuba er niet op uit, te buigen voor Cuba en hij heeft niet de intentie om een dictatuur van bijna zestig jaar te legitimeren, zoals voortdurend herhaald wordt in het nieuws in kranten en op radio, televisie en internet in het zuiden van Florida.

Goed geïnformeerd
Kort geleden werd het tijd om in te zien dat de president van de Verenigde Staten, wie het ook is, bovenop alle openbare informatie waartoe hij toegang heeft, zowel via zijn diplomatieke vertegenwoordigers als via zijn inlichtingendiensten, volledig op de hoogte is van de Cubaanse realiteit. Hij mag dan de nieuwste rappers op Cuba niet kennen en niet weten wie er een dissident is in een achteraf dorpje, maar het wereldtoneel van het land moet hij wel perfect kennen, vooral als hij besloten heeft dat land te bezoeken, om welke redenen dan ook.

Nixon en Obama

nixon-zhou-en-lai-februari-1972

President Nixon en President Zhou-en-Lai, februari-1972

Toen begin jaren zeventig het bezoek van Richard Nixon aan China bekend werd gemaakt, ontbrak het niet aan mensen die kritiek hadden op de ‘domheid’ om Taiwan opzij te schuiven voor toenadering tot de reus op het vasteland. Totdat een kop in de Cubaanse partijkrant Granma luidde: ‘Papieren tijger houdt poeslief betoog in Peking’. Veel mensen zien het ‘uiteenvallen’ van het communisme in Europa en de Unie van Socialistische Sovjet Republieken als het resultaat van de acties van Michael Gorbatsjov in de Sovjet Unie en het defensieproject  ‘Star Wars’ van Ronald Reagan in de jaren tachtig van de vorige eeuw.  Toch waren het de stappen die gezet werden door Henry Kissinger en Nixon – ja, ja, die van Watergate – die de eerste wig dreven in de ‘onverwoestbare vriendschap’ van  de socialistische landen en die tenslotte het systeem om zeep hielpen en de mensheid naar een nieuw tijdperk voerden dat een paar verwarde geesten zagen als ‘het eind van de geschiedenis’, terwijl het niet meer was dan een stap in de ontwikkeling van de mensheid naar haar onontkoombare bestemming: een steeds betere wereld om met iedereen te delen.

Demagogie

albapresidentenortega_lage_chavez_morales_y_preval_representantes_de_nicaragua_cuba_venezuela_bolivia_y_haiti_

Enkele leiders van de Alba-landen zoals Ortega (Nicaragua), Ricardo Lage (die destijds Fidel Castro verving), Hugo Chávez (Venezuela), Evo Morales (Bolivia) en Préval van Haiti.

Obama heeft hetzelfde voor ogen, in dit geval om met zijn bezoek aan Cuba een wig te drijven binnen de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van ons Amerika (ALBA) zodat er een einde komt aan de populistische en demagogische oplichterij die we o.a. kennen van het Forum van São Paulo en de toespraken van Fidel Castro en de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. ALBA werd o.a.opgericht als reactie van de Vrijhandelszone van de Amerika’s (ACLA), een initiatief van president Bill Clinton. Deze alliantie van Latijnsamerikaanse ‘revolutionairen’ verkeert op dit moment in zwaar weer.  Cuba raakt niet uit het moeras, en Venezuela zinkt er steeds verder in weg, omdat Chávez en Maduro met hun kliek een welvarend land met de grootste oliereserves van de wereld hebben geruïneerd en in een diepe humanitaire, economische, politieke, sociale en morele crisis hebben gestort, terwijl het land steeds minder bestuurbaar wordt en zijn machthebbers corrupter. De Bolivianen hebben Evo Morales duidelijk gemaakt dat er geen sprake van kan zijn dat hij eindeloos voor onbepaalde tijd herkiesbaar is, en dat hij in 2020 zijn koffers moet pakken en zich aan iets anders gaan wijden, maar niet aan het leiden van het land. De Argentijnen gaven de voorkeur aan een kandidaat van de verandering boven het doorgaan met de geïnstitutionaliseerde corruptie van de Kirchners en hun aanhang. De Brazilianen zijn de corruptie en schaamteloosheid van Dilma Rousseff en Lula da Silva beu en willen ze voor de rechter brengen. De Ecuadoriaanse demagoog Rafael Correa heeft al aangekondigd dat hij niet van plan is zich weer te laten herverkiezen – nadat hij dat verschillende keren had gedaan, ook al had hij voor de televisie in Miami verklaard dat hij tegen herverkiezing was – en Daniel Ortega van Nicaragua handhaaft zich in zijn bananenrepubliek te midden van corruptie, schaamteloosheid en demagogie, zonder zijn volk iets tastbaars te bieden en zonder ander plan dan om zich maximaal te verrijken en stamhoofd te blijven van het Middenamerikaanse dorp. En de socialisten van Uruguay en Chili zijn meer bezig met hun eigen bevolking dan met het behagen van Havana of Caracas, en aangezien ze geen oliedollars nodig hebben om in leven te blijven, kunnen ze het zich veroorloven om ‘links’ te zijn zonder in het ‘revolutionaire’ slijk van Havana of Caracas te vallen.

Naïeveling of dwaas?

Gran-Teatro-Habana-prepara-obama

Het Gran Teatro in Havana bereidt zich voor op het bezoek van Obama. Dinsdag zal hij van hieruit de Cubanen via radio- en televisie toespreken

Zal Obama zijn doel bereiken met deze toenadering tot Havana? Moeilijk te zeggen op dit moment. Is Obama een naïeveling of een dwaas met zijn politiek ten aanzien van Cuba? Het is onmogelijk om twee keer president van de Verenigde Staten te worden als je dom bent of naïef. Kan het belang voor zijn presidentiële ‘nalatenschap’ hem ertoe zetten dat hij de veiligheid of de belangen van de Verenigde Staten in gevaar brengt? Zo’n vaart loopt het allemaal niet. Zal dit bezoek positieve gevolgen hebben voor het Cubaanse volk? Dat kan niet morgen, overmorgen of volgende week worden beoordeeld, maar wel op de lange termijn. Ooit zullen we weten wat dit bezoek van de president van de Verenigde Staten aan Cuba werkelijk voorstelde. Of het een verschrikkelijke vergissing was, of dat de wolf in schaapskleren afrekende met de leer van de Castro’s.

Bron
* Eugenio Yáñez op de website Diario de Cuba, 10 maart 201

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s