Amnesty: Laat mensenrechtenrapporteur in Cuba toe

Amnesty International heeft een Open Brief gezonden aan de Cubaanse regering waarin wordt aangedrongen op het toelaten van de VN-mensenrechtenrapporteur tot het land. Ook werden brieven gezonden aan de leiders van de VS en Argentinië waarin zorgen worden geuit over de mensenrechtensituatie in beide landen. Cuba is het enige land in Latijns-Amerika waar Amnesty niet wordt toegelaten. Na zijn bezoek aan Cuba vliegt president Obama dinsdag door naar Buenos Aires.

bezoek-obama-poster-raul

Straatbeeld in Havana, een dag voor de aankomst van Obama

In de brief aan de Cubaanse leiders zegt Amnesty ‘de nieuwe dialoog tussen Cuba en de VS te verwelkomen’, maar stelt ook vast dat ‘onafhankelijke mensenrechtenorganisaties en instellingen, waaronder de speciale rapporteur van de VN en de Inter-Amerikaanse Commissie van de Mensenrechten, al tientallen jaren geen toegang hebben tot Cuba.’ Cuba is ook het enige land in de Amerika’s waar Amnesty International niet wordt toegelaten. De mensenrechtenorganisatie dringt erop aan dat deze onafhankelijke organisaties worden toegelaten, ook ten voordele van de regering van het land zelf: ’Samenwerking met dergelijke mensenrechteninstanties, betekent dat Cuba zich bereid toont verantwoordelijkheid te nemen en transparantie accepteert op dezelfde wijze als de rest van de landen in de Amerika’s doet.’ In de brief wijst AI op de willekeurige arrestaties die in Cuba plaatsvinden, op de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en vereniging en op de noodzaak dat overheden en hun opposanten elkaar ontmoeten. ’In de afgelopen jaren ontvingen wij voortdurend  berichten over het lastigvallen van vreedzame dissidenten en arbitraire aanhoudingen van korte duur van politieke dissidenten en verdedigers van de mensenrechten in Cuba,’ aldus AI.

Amerikaans embargo

blokkadegenocide

Billboard in Havana: de Amerikaanse blokkade is ‘de langste genocide in de geschiedenis’.

AI  keert zich in de brief aan president Obama ook tegen het embargo dat de VS Cuba in 1962 oplegde, bekritiseert de gevangenis op de marinebasis Guantánamo en wijst op de migratiecrisis in de regio. De organisatie erkent de pogingen van de huidige Amerikaanse regering om de detenties op de marinebasis Guantánamo Bay te beëindigen, maar stelt ook vast dat enkele tientallen gevangenen daar, zes jaar nadat president Obama de sluiting aankondigde, nog steeds verblijven. Ook wordt door de VS, aldus AI, onvoldoende benadrukt dat de sluiting van de gevangenis ‘een mensenrechtenissue is’ en wijst ze op de juridische procedures waaraan gedetineerden worden onderworpen en die niet in overeenstemming zijn met het internationale recht. Gevangenen die daar het slachtoffer van zijn, zouden onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Een mogelijke ‘transfer’ van gevangenen vanuit Guantánamo naar het Amerikaanse vasteland mag niet leiden tot het verplaatsen van de schendingen van mensenrechten elders. In de brief wordt ook geconstateerd dat het Amerikaanse economische embargo te lang de mensenrechten, vooral de economische, sociale en culturele rechten, heeft ondermijnd en zij roept het Amerikaanse Congres in te stemmen met wetsontwerpen, afkomstig van zowel Democraten als Republikeinen, als de Freedom to Travel to Cuba Act (2015), de Cuba Trade Act (2015) en de Cuba Digital and Telecommunications Advancement Act te bespreken.

Tekst in het Engels van de Open Brief aan de presidenten Obama, Castro en Macri.
Noot:
Volgens gegevens van de Cubaanse Commissie van de Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) werden in februari 1.414 gevallen geteld van ‘politieke aanhoudingen’. In de maanden januari en februari 2016 werden samen 2.555 gevallen van politieke repressie geteld.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s