Obama na gesprek met Castro: ‘Cuba is geen gevaar voor VS’

De Amerikaanse president Obama is maandag op de tweede dag van zijn historisch bezoek aan Cuba ontvangen door president Raúl Castro. De twee presidenten gaven elkaar de hand in het Paleis van de Revolutie in Havana. De ontmoeting is een mijlpaal in de verbeterde betrekkingen tussen beide landen. Obama zei na een gesprek met Castro dat de VS zullen blijven ijveren voor democratie op Cuba en het naleven van de mensenrechten. Eerder vandaag legde de president een krans bij het monument van José Martí en onderhield zich met Amerikaanse en Cubaans-Amerikaanse ondernemers.

bezoek-obama-inspecteren-van-de-wachtDe Amerikaanse president zei in een verklaring na afloop van het gesprek met Castro dat Cuba geen gevaar vormt voor de VS. Hij benadrukte dat de opheffing van het Amerikaanse handelsembargo zal afhangen van hoe snel meningsverschillen over de mensenrechtensituatie op het eiland zullen worden opgelost. ‘Dit is een nieuwe dag in de relaties tussen onze landen’, aldus de president in het paleis terwijl Castro naar hem luisterde. Obama en Castro spraken eerst kort met elkaar en inspecteerden daarna een erewacht van Cubaanse militairen. Daarna trokken ze zich terug voor een langer onderhoud.

bezoek-obama-plein-van-de-revolutie-21032016

Obama op het Plein van de Revolutie met op de achtergrond de sculptuur van Che Guevara, gebaseerd op de beroemde foto van Alberto Korda en uitgevoerd in zwaar metaal door Enrique Avila.

Onvoldoende
Castro noemde na dit officiële onderhoud het versoepelen door de VS van reis- en handelsbeperkingen ‘positief, maar onvoldoende’. Hij zei dat beide landen ‘fundamentele meningsverschillen’ hebben die niet zullen weggaan. Castro benadrukte dat het embargo tegen Cuba en de Amerikaanse aanwezigheid op Guantánamo Bay normale relaties tussen beide landen in de weg staan. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en nationale veiligheidsadviseur Rice waren aanwezig in het paleis. Obama en Castro ontmoetten elkaar voor het eerst, zij het kort, in 2013 bij de begrafenis van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.

bezoek-obama-Obama-Palacio-Revolucion-Raul-Castro-21032016

Obama onthulde vandaag dat Google een deal heeft met de Cubanen voor het aanbieden van internet op het eiland. Voor geldtransacties heeft Western Union toestemming gekregen van de Amerikanen. Ook telecombedrijf AT&T verwacht een overeenkomst te sluiten. Verizon en Sprint bieden al mobiele telefoondiensten voor klanten die Cuba bezoeken. Alle grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn in de race voor routes naar Cuba. Eind dit jaar moeten de vluchten op gang komen. Op de foto: na de kranslegging betrad de Amerikaanse president het Paleis van de Revolutie

Handelsembargo
Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die het land bezoekt sinds Calvin Coolidge dat 88 jaar geleden deed. Hij is ruim twee dagen op Cuba. Zijn bezoek markeert het einde van het beleid waarmee Washington het communistische eiland totaal wilde isoleren. De communistische leider Fidel Castro richtte zich na de machtsovername in 1959 op de Sovjet-Unie, begin jaren zestig stelde Washington een strikt handelsembargo in tegen Cuba.

Lees verder
* De website van de Volkskrant met o.a. een bijdrage van Marjolein van de Water, die voor deze krant op dit moment in Havana is.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s