Botsing in Havana over politieke gevangenen

Nerveus en verstrikt in de apparatuur hebben de Cubanen hun president gisteren gezien tijdens de persconferentie, die hij samen met Barack Obama gaf. Daaraan vooraf ging een 2-uur durende ontmoeting tussen beide leiders achter gesloten deuren. Voor de Cubanen was het de eerste keer dat zij een persconferentie van Raúl Castro konden meemaken waarbij ook journalisten aanwezig waren uit niet-bevriende landen met de Cuba.

bezoek-obama-Barack-Castro-pers-21032016Barack Obama en Castro maakten de balans op van anderhalf jaar samenwerking sinds in juli vorig jaar de diplomatieke relaties tussen beide landen waren hersteld. Beiden belichten die periode vanuit hun eigen achtergrond maar beklemtoonden dat zij op deze weg wilden doorgaan. Raúl Castro herhaalde dat de ‘Amerikaanse blokkade’ het belangrijkste obstakel is voor de ontwikkeling van zijn land. De ontmoeting tussen Castro en Obama was maandag ‘open en vrijmoedig’, aldus Obama. Volgens Castro zijn de verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten van blijvende aard, maar moet beschaafd samenleven mogelijk zijn. Ook de mensenrechten, die volgens de VS bij de Castro’s niet in goede handen zijn, kwamen aan bod, zei de Amerikaanse president. Castro op zijn beurt had ook stevige kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Hij sprak van een ‘dubbele standaard’.

Politieke gevangenen
bezoek-obama-rraul-castro-boos21032016Na afloop van het onderhoud tussen Obama en de Cubaanse president, vroeg een verslaggever Castro naar het lot van politieke gevangenen. Castro, die bijna nooit verslaggevers te woord staat, ontstak daarop in woede. ‘Geef me onmiddellijk een lijst van die politieke gevangenen en als die bestaat zullen ze voor de morgenstond worden vrijgelaten’, zei de president. Volgens Cuba zit er niemand om politieke redenen achter de tralies. De VS zeggen dat er wel degelijk politieke gevangenen in Cuba zijn en dat het land al over een lijst beschikt (zie lijst hieronder).

Opvallende gasten

Bij het binnenkomen gisteren in het Paleis van de Revolutie schudde Obama de hand van enkele prominente Cubanen. Onder hen (met bril), Raúl Castro’s schoonzoon Alejandro Castro die een belangrijke functie heeft in de Cubaanse geheime dienst en door sommigen wordt gezien als een mogelijke opvolger van de president. Ook begroette Obama Gustavo Machin (met snor), een medewerker van de Cubaanse geheime dienst die in 2002 werd uitgewezen uit de VS. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het dodelijke auto-ongeluk van de Cubaanse oppositieleider Oswaldo Payá.

Programma
* Vandaag spreekt president Obama in het Teatro Alicia Alonso in Havana. Deze toespraak wordt rechtstreeks door de Cubaanse televisie en radio uitgezonden. Daarna zal hij in het Latijns-Amerika Stadion een honkbalwedstrijd tussen een Cubaanse en Amerikaanse ploeg bijwonen. De toeschouwers van de wedstrijd zijn geselecteerd uit leden van de communistische partij en de jeugdorganisatie UJC. Desondanks wordt hen op dit moment mondeling te verstaan gegeven niet te juichen als president Obama het stadion binnenkomt. Vandaag vindt ook de ontmoeting plaats tussen Obama en de politieke oppositie in Cuba. In het persbericht dat het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken elke dag verspreidt, is deze activiteit weggelaten.

Lijst van politieke gevangenen

lijst-47-gevangenen-maart2016

Actuele namenlijst

Bronnen
* AD, Diario de Cuba en 14ymedio

Link
* Delen van de ontmoeting met de pers gisteren, 26 minuten

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s