Welke Amerikaanse bedrijven opereren in Cuba?

De belangstelling van Obama voor Cuba en zijn historisch bezoek aan dit land hebben ook een duidelijk businessaspect. De Cubaanse regering van Raúl Castro wil de buitenlandse investeringen met 250 projecten ter waarde van 9 miljard dollar doen groeien, vooral in de hotelsector, de biotechnologie en de bottelarijen. De relaties tussen de Cubaans overheid en buitenlandse investeringen blijven echter een gevoelige zaak. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Handel publiceerde een gedetailleerde lijst van de Amerikaanse bedrijven die in Cuba op dit moment opereren, wat niet hetzelfde is als er ook (al) gevestigd zijn.

imperialismo-go-home

Sinds Havana in 2014 een nieuwe wet op buitenlandse investeringen aannam, zijn 36 van deze plannen door internationale bedrijven opgesteld, goedgekeurd. De Cubaanse functionaris die de buitenlandse investeringen in Cuba coördineert, Deborah Rivas, zei tegen de partijkrant Granma dat ‘niet elk willekeurig project dat door een buitenlandse investeerder wordt gepresenteerd ook wordt goedgekeurd’ en zij voegde er aan toe: ‘Wij zijn er niet op uit het proces van de privatisering van de Cubaanse economie te versnellen.’ Uit een peiling, uitgevoerd door de Economische en Commerciële Raad tussen de VS en Cuba onder 437 zakenlieden in de VS blijkt dat velen van hen een afwachtende houding hebben als het om investeren in Cuba gaat. Zowel de bureaucratie in Cuba als weerzin tegen het gehakketak en de strijd met de Cubaanse overheid, spelen daarbij een rol.

Overzicht
chartercuba-bordvliegveld
Aerolíneas: 13 Amerikaanse luchtvaartondernemingen hebben verzoeken gericht aan het Ministerie  van Transport om directe luchtverbindingen tussen 20 Amerikaanse steden en Havana te beginnen.
Airbnb: op basis van nieuwe afspraken heeft Airbnb een dienst opgezet die Amerikaanse reizigers de mogelijkheid biedt in hostels/paladares van Cubaanse eigenaren te overnachten. In 1 jaar is het aantal overnachtingsmogelijkheden gegroeid van 1.000 tot 40.000.
Carnival: dit bedrijf mag met zijn cruiseschepen nu ook Havana, Santiago en Cienfuegos aandoen.
Cisco: dit bedrijf wil een academie starten in Cuba waar studenten leren telecommunicatienetwerken op te bouwen en de kennis over de technologie ervan te verbeteren.
Caterpillar: deze fabrikant van zware machines heeft 500.000 dollar geschonken aan de Fundación Finca Vigía, een non-profit organisatie die erop gericht is documenten en historische werken op het eiland te restaureren en te bewaren.
cleber-tractorenCleber: dank zij de nieuwe regelingen kan Cleber een tractorenfabriek in Cuba openen. De kleine tractoren zijn bedoeld voor de locale boeren om efficiënter hun grond te kunnen bewerken en de productie van landbouwproducten te vergroten.
Colgate-Palmolive: dit bedrijf zal zijn programma Sonrisas Brillantes starten, bestaande uit gratis tandverzorging voor kinderen in Havana.
General Electric: dit bedrijf zal samenwerken met de Cubaanse regering bij de levering van producten verbonden met luchtvaart, gezondheid en energie.
Marriott: deze hotelketen wil zich vestigen in Cuba en ook trainingen voor de hotelsector geven evenals samenwerken met Cubaanse ondernemers die diensten en producten kunnen leveren voor hun hotels.
norwegian-cruise-lineNorwegian Cruise Lines: dit cruisebedrijf heeft een akkoord gesloten met de Cubaanse regering dat de mogelijkheid biedt voor passagiers Cubaanse havens aan te doen voor educatieve en culturele reizen, geleid door Cubaanse medewerkers.
PayPal: de president-directeur van dit bedrijf, Dan Schulman, heeft aangekondigd de Cubaanse markt te verkennen voor de introductie van zijn Xoomservice waardoor de kosten voor financiële transacties voor Cubanen lager uitvallen.
Stonegate Bank: sinds november 2015 biedt het bedrijf een MasterCard aan die in hotels en restaurants kan worden gebruikt.
Stripe: het bedrijf biedt het systeem Stripe Atlas aan dat het betalingsverkeer van ondernemingen wereldwijd aan Cubaanse ondernemingen mogelijk maakt evenals de toegang tot bankrekeningen in de VS.
hotel-quinta-avenidaStarwood Hotels & Resorts: de hotelketen Starwood heeft contracten gesloten voor de modernisering van twee luxehotels in Havana namelijk Hotel Inglaterra bij Parque Central en Hotel Quinta Avenida in Miramar. Het is verder de bedoeling dat de keten Hotel Santa Isabel zal opknappen.
Roswell Park Kanker Instituut:  in samenwerking met het Cubaanse Centrum voor Moleculaire Immunologie wordt een klinische studie verricht naar een vaccin tegen longkanker, eerder ontwikkeld in Cuba.
Royal Caribbean: deze onderneming van cruiseschepen wil vergunning om aan te meren bij Cubaanse havens en passagiers de mogelijkheid bieden deze te bezoeken.
Weber Shandwick: het bedrijf wil toestemming om de eerste firma voor public-relations en internationale marketing in Cuba te vestigen.
Wheels Up: een onderneming van privévliegtuigen leidt een dienst tussen de VS en Cuba voor speciale bezoekers met toestemming.
Coalición Agrícola de EEUU para Cuba (USACC): deze coalitie wil de samenwerking verbeteren tussen de producenten, de verwerkers en de leveranciers van voedsel- en landbouwproducten uit de VS en Cuba.
Verizon: Verizon en het Cubaanse staatsbedrijf voor telecommunicatie ETECSA tekenden een akkoord voor het aanbieden van telefonische diensten voor individuen en bedrijven tussen beide landen.
westernunion2Western Union: Dit bedrijf, leider op het trein van internationale overboekingen en betalingen, kondigde op 21 maart aan zijn diensten op het eiland uit te breiden.

Link
Videofragment van de ontmoeting maandag j.l. tussen de Amerikaanse president Obama en Cubaanse ondernemers. Obama benadrukt dat de politieke veranderingen die in Cuba plaatsvinden, zullen bijdragen aan de groei van de ondernemerssector in Cuba.

Een gedachte over “Welke Amerikaanse bedrijven opereren in Cuba?

  1. Zitten zeker voor Cuba waardevolle bedrijven tussen.
    Cleber lijkt mij zeer interessant met hun idee voor een open source kleine tractor en productie in Cuba.
    Een samenwerking voor geneesmiddelen ontwikkeling lijkt mij ook nuttig voor Cuba.
    Tussenhandelaar airbnb vind ik eerder een minpunt voor Cuba.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s