Honderdduizenden Cubanen bij Stonesconcert

De Rolling Stones hebben vrijdag voor honderdduizenden fans opgetreden in de Cubaanse hoofdstad Havana. De Britten trapten hun concert af met de hit Jumpin’ Jack Flash uit 1968. In dat jaar deelden Cubaanse rockfans heimelijk vinylplaten met elkaar en liepen zo het risico om te werk te worden gesteld op het platteland wegens ‘ideologische afwijking’. ‘Hallo Havana! Goedenavond, mijn Cubaanse mensen’, zei Mick Jagger voordat hij het openingsnummer inzette. Daarna volgden It’s Only Rock ’n Roll (But I Like It), Tumbling Dice Angie, Start me up, Sympathy for the devil en als spetterende uitsmijter een uitgebreide versie van ‘Satisfaction’. Mick Jagger, die overwegend Spaans sprak tegen het publiek, refereerde aan moeilijker tijden toen hij het concert opende: ‘We weten dat het vroeger niet makkelijk was om naar onze muziek te luisteren in Cuba. Maar tijden zijn nu aan het veranderen, klopt dat?’ Een joelend publiek antwoordde met ‘Si, si!’.

Jonge fans
Een historische avond met veel jonge Cubaanse fans. Zo omschrijft de Nederlander Frans van Barneveld het optreden van de Rolling Stones op Cuba op de site van de NOS. ‘Het was een fantastische avond.’ Het gratis concert begon met de hit Jumpin’ Jack Flash en vanaf dat moment waren de aanwezige bezoekers uitzinnig.  Sommige fans van de wereldberoemde groep hadden zich al achttien uur voor aanvang van het gratis concert verzameld in het sportstadion Ciudad Deportiva de la Habana. Volgens de Cubaanse staatsmedia zouden 400.000 Cubanen het concert hebben bijgewoond.

Cuba Rolling StonesNina Jurna deed voor NRC-Handelsblad verslag van deze gebeurtenis en sprak o.a. met Daniel González en Dyara Perez .
Stones fan en muzikant Daniel González (56) die eind jaren zeventig in het geheim naar zijn idolen luisterde, vindt het concert ‘magisch’. Glunderend zegt hij: ‘Dat ik nu een concert van de Stones kan bijwonen in mijn eigen land, is onwerkelijk. Het is als een droom. De energie die hier vanavond hangt is onbeschrijfelijk.’ Veel jonge Cubanen zijn niet bekend met de hits van de Stones, maar zij zijn toch in groten getale naar het optreden gekomen. ‘Dit had ik nooit willen missen. Ik heb nog nooit zo’n groot podium gezien, al die lichten, de camera’s en die enorme schermen. Het is een hele speciale avond’, zegt de 25-jarige Luis, fors en met tatoeages. Tijdens het concert houdt hij zijn vriendinnetje stevig vast. Samen staren ze naar Mick Jagger, die op een steenworp afstand zijn danspasjes aan de Cubanen toont.

rolling-stones-concert-podium-25032016Hart
Dat dit optreden in Havana voor de Stones ook speciaal is, straalt ervan af. Zelfs na de toegift lukt het de bandleden bijna niet om van het podium af te komen. ‘Ik zou hier kunnen wonen’, roept Keith Richards naar de uitzinnige massa. Ron Wood vormt met zijn handen een groot hart. Mick Jagger, die tijdens de show alles geeft, kijkt het publiek nog een keer met stralende lach aan, voordat hij het podium verlaat. Uren voor het concert, halverwege de middag, hadden zich al duizenden mensen verzameld op het grasveld van het open stadion Ciudad Deportiva, buiten Havana. Er hangt een Woodstockachtige sfeer. Groepjes mensen liggen op het gras in de brandende zon, of picknicken onder meegebrachte parasols. Er wordt in het stadion niets verkocht, geen alcohol of eten, alleen kleine plastic waterzakjes.

rolling-stones-concert-aanwezige-25032016Nieuwe Cuba
Dyara Perez zit met haar twee kinderen op het gras en geniet. ‘Prachtig al die mensen. Dit is het nieuwe Cuba’, zegt ze glunderend. Ze heeft haar zoontje van negen en dochter van zestien meegenomen. Hoewel geen van haar kinderen weten wie de Rolling Stones zijn, mogen ze dit moment niet missen, vindt hun moeder. ‘Cuba maakt een nieuw avontuur door. We weten nog niet precies waar we over een paar jaar zijn, maar we zijn in beweging. Dit concert hoort bij ons nieuwe avontuur, en daarom heb ik nu mijn kinderen meegenomen.’

concert-rolling-stones-politie-27032016Logistiek
Cuba is duidelijk nog niet in staat zo’n groot internationaal spektakel helemaal zelf te organiseren. Voor de naar schatting half miljoen bezoekers zijn slechts zes mobiele toiletten beschikbaar. Een deel van de bezoekers kan met speciale uitnodigingskaarten dichterbij het podium komen, maar een grote massa wordt middels hekken en zware politiebewaking in een apart vak gehouden, ver weg van het podium.

Lees verder 
* NRC, Nina Jurna: Cuba gaat uit zijn dak voor de Stones
Lees ook:
* Nina Jurna (NRC) achtergrondstory over financiering van dit concert door de Curaçaose zakenman Gregory Elias.
De Volkskrant 26 maart 2016, Marjolein Van De Water: Niet pogoën of crowdsurfen bij de Stones, maar wiegen met de heupen.

Overige bronnen
* Nu.nl, Diario de Cuba, NRC, El Nuevo Herald en NOS

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s