Fidel wil geen cadeautjes van Imperium

Het advies van Obama vorige week in het Gran Teatro van Havana om ‘het verleden te vergeten en te kijken naar de toekomst’ is bij Fidel Castro (89) in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Fidel Castro – die niet door Obama werd bezocht – zouden de Cubanen het risico lopen op ‘een hartaanval’ als ze de Amerikaanse president horen spreken over ‘vrienden, familie en buren’ en hij herinnert aan ‘de meedogenloze blokkade die 60 jaar heeft geduurd’ en aan de invasie door de VS van de Varkensbaai in 1962. 
De Castro-gezinde Vlaamse website Cubanismo kwam gisteren met een uitvoerige Nederlandstalige samenvatting van Fidel’s tekst en spreekt over ‘historische kritiek van Fidel over de woorden van Obama in Cuba.’ In een reactie van een lezer van de partijkrant Granma laat deze weten dat de woorden van Fidel – die zich in 2006 terugtrok om gezondheidsredenen – zijn dagelijkse problemen niet oplossen: ‘Het Cubaanse volk aanbidt Fidel, maar wij hebben verbeteringen nodig aan de eettafel.’ Granma en andere staatsmedia publiceerden overigens de integrale tekst van Obama’s toespraak niet.

fidel-castro-maduro-19032016

Op 19 maart onderhield Fidel Castro zich met de Venezolaanse president Maduro

Tekst Cubanismo
(…) Ik voelde mij verplicht om dit onderwerp aan te snijden, en ik moet eraan toevoegen, vooral voor de jongeren, dat weinigen het belang van dit historisch moment beseffen. (…)

Het eerste waarmee we rekening moeten houden is dat onze levens een fractie van een seconde van de geschiedenis vormen, een leven waarin we bovendien de vitale behoeften met elke mens moeten delen. Een van de kenmerken van de mens is de neiging om de eigen rol te overschatten, maar anderzijds zijn er zeer veel mensen die de meest verheven dromen koesteren.

Niemand is uit zichzelf echter goed of slecht. Niemand van ons heeft een blauwdruk voor de rol die hij in de revolutionaire maatschappij moet spelen. Wij Cubanen hadden ten minste het voorrecht om het voorbeeld van José Martí te hebben. (…) Wie probeert zich van Cuba meester te maken zal onder het met bloed doordrenkte stof van de grond worden bedolven, als hij al niet in de strijd omkomt, zei de roemrijke zwarte leider Antonio Maceo. (…)

Hoe Obama denkt?

President Barack Obama speaks at El Gran Teatro de Havana, Tuesday, March 22, 2016, in Havana, Cuba. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Obama sprak vorige week dinsdag in het Gran Teatro van Havana

Obama is geboren in augustus 1961, zoals hij zelf heeft gezegd. Sinds dat moment is er meer dan een halve eeuw verlopen. Laten we eens kijken hoe onze befaamde gast denkt: ‘Ik ben naar hier gekomen om de laatste restanten van de Koude Oorlog in Amerika achter ons te laten. Ik ben hier gekomen om het Cubaanse volk de hand van de vriendschap te reiken.’ Meteen volgde een vloedgolf van opvattingen, die voor de meesten van ons volledig nieuw zijn: Wij leefden allebei in een nieuwe wereld gekoloniseerd door Europeanen. De Noord-Amerikaanse president vervolgde. ‘Net als de Verenigde Staten werd Cuba gevormd door slaven aangevoerd uit Afrika; net als de Verenigde Staten heeft Cuba een erfenis van slaven en slavenhouders.’ Voor Obama bestaan de oorspronkelijke volkeren (van de Amerika’s) helemaal niet. Hij vermeldt evenmin dat de rassendiscriminatie door de Revolutie werd opgeheven; dat pensioen en gelijk loon voor alle Cubanen door de revolutie werd afgekondigd nog voor mijnheer Barack Obama tien jaar oud werd. De hatelijke en racistische gewoonte van de burgerij om boeven in te huren om zwarte burgers uit de recreatiecentra te verjagen werd door de Revolutie weggeveegd.

Strijd in Afrika
Dat (het racisme) zou naar de geschiedenis worden verwezen door het gevecht dat de Revolutie in Angola tegen de apartheid (in Zuid-Afrika) voerde en daarmee ook een einde maakte aan de aanwezigheid van kernwapens op een continent van meer dan een miljard inwoners. Het enige doel van onze solidariteit was de volkeren van Angola, Mozambique, Guinea Bissau en andere landen helpen om zich van het Portugese fascistische koloniale juk te bevrijden. In 1961, amper een jaar en drie maanden na de overwinning van de Revolutie, viel een huurlingenleger met kanonnen, pantservoertuigen en vliegtuigen, getraind en vergezeld van oorlogsschepen en vliegdekschepen van de Verenigde Staten, bij verrassing ons land aan. Niets kan die verraderlijke aanval rechtvaardigen die ons land honderden doden en gewonden heeft gekost. We hebben gezien dat niet één huurling van die proyankee brigade is kunnen ontkomen. Yankee gevechtsvliegtuigen werden aan de Verenigde Naties voorgesteld als opstandige Cubaanse troepen. De militaire ervaring en de macht van dat land (de VS) is genoegzaam gekend. In Afrika dachten ze ook dat het revolutionaire Cuba gemakkelijk zou worden uitgeschakeld. De aanval in het zuiden van Angola door de gemotoriseerde brigades van het racistische Zuid-Afrika bracht hen tot in de nabijheid van Luanda, de hoofdstad. Zo begon een gevecht dat niet minder dan vijftien jaar heeft geduurd. Ik zou hierover niet spreken, tenzij wegens de elementaire plicht om te antwoorden op de toespraak van Obama in het Gran Teatro Alicia Alonso in Havana.

bezoek-obama-honkbal-raul-barack-22032016

Obama en Castro bij de honkbalwedstrijd op 22 maart 2016

Correct
Ik zal evenmin in detail treden, maar alleen onderstrepen dat daar een roemrijke bladzijde van de strijd voor de bevrijding van de mens werd geschreven. Ik wenste ergens dat Obama zich correct had gedragen. Zijn bescheiden afkomst en zijn natuurlijke intelligentie zijn duidelijk. Mandela zat een levenslange gevangenis uit en had zich ontpopt tot een reus in de strijd voor de menselijke waardigheid. Op een dag kreeg ik een boek in handen waarin een deel van het leven van Mandela wordt verteld met, verrassing!, een voorwoord door Barack Obama. (…) Er stelt zich een belangrijke vraag: Obama hield een toespraak waarin hij de meest stroperige woorden gebruikte om zich uit te drukken: De tijd is gekomen om het verleden te vergeten; we moeten het verleden achter ons laten en naar de toekomst kijken, laten we haar samen bekijken, een toekomst van hoop. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Er zijn uitdagingen, en ze zullen tijd vergen. Maar mijn verblijf hier geeft mij hoop over wat wij samen kunnen doen, als vrienden, als familie, als buren, samen.

propaganda-fidel-che-raul

Propaganda met van links naar rechts Che Guevara, Fidel Castro en Raúl Castro

Hartinfarct
Elk van ons liep het risico op een hartinfarct bij het horen van die woorden van de president van de Verenigde Staten. Na een genadeloze blokkade die al bijna zestig jaar heeft geduurd, na de dodelijke slachtoffers bij aanvallen door huurlingen op Cubaanse schepen en havens, na de ontploffing in volle vlucht van een volledig gevuld lijnvliegtuig, invallen door huurlingen, talrijke gewelddaden? Dat niemand de illusie heeft dat het volk van dit edel en onbaatzuchtige land zomaar afstand zou willen doen van zijn eer en rechten en van de geestelijke rijkdom die het verkreeg door de ontwikkeling van het onderwijs, de wetenschap en de cultuur.  Ik merk bovendien op dat wij – dankzij de inspanningen en de intelligentie van ons volk – in staat zijn het nodige voedsel en materiële goederen te produceren. Wij hebben geen geschenken van het imperium nodig. Onze inspanningen zullen volgens het recht en vreedzaam zijn, want dat is ons engagement voor de vrede en de broederlijkheid van alle mensen die deze planeet bevolken.

fidelcastropcccongres19042011

Het partijcongres in april 2011 was het laatste waar Fidel Castro enige tijd aanwezig was

Linken
* Broeder Obama, tekst van Fidel in Granma van 28 maart 2016
* Youtube: Toespraak Obama, 22 maart 2016
* Kees van Kortenhof, Radio 1 Journaal, 29 maart 2016, 8.24 uur

Reacties
* Het artikel over de reactie van Fidel Castro kon op de kritische website 14ymedio rekenen op bijna 500 reacties.
De partijkrant Granma plaatste ook reacties zoals de volgende:

Reactie Julio Malpica
Een nogal warrig artikel maar zeker interessant.

Reactie:
Malpica, je begrijpt de stijl van Fidel niet. Het lijkt erop dat je het niet hebt gelezen. Jammer dat je dat miste. Dit artikel is het lang verwachte verhaal voor heel het Cubaanse volk en daarbuiten. BRILJANT.

Reactie
Het Cubaanse volk aanbidt Fidel, maar wij hebben verbeteringen nodig aan de eettafel.

Advertenties

One thought on “Fidel wil geen cadeautjes van Imperium

  1. inderdaad ‘warrig’ zonder enige stijl, zonder enig blik naar de toekomst, zonder realisme, zonder enig verantwoordingsgevoel naar zijn medecubanen. Ben vele keren geweest op Cuba maar heb geen ‘gewone Cubaan’ ontmoet die van Castro hield.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s