‘Fidel is bron van onuitputtelijke kennis’

Fidel Castro is een ‘onuitputtelijke bron van kennis tot wie men altijd kan terugkeren om nieuwe kennis op te doen’, aldus de ex-minister van Cultuur, Abel Prieto tijdens het Tweede Internationale Congres van Onderzoekers naar de Jeugd, vorige week  in Havana. Prieto, adviseur van Raúl Castro, riep nieuwe generaties op ‘de ideeën te bestuderen’ evenals teksten van de dictator die op 13 augustus 90 jaar wordt.

fidel-castro-jongeren-december2014

Fidel Castro spreekt met schoolkinderen, december 2014

De officiële journalist Katiuska Blanco, biograaf van Fidel Castro, zei verder dat de voormalige leider ‘nog steeds jong blijft vanwege zijn idealen, zijn revolutionaire geest en zijn eeuwige bereidheid zichzelf en anderen te veranderen’. Beide functionarissen spraken tijden het congres waar 250 personen uit 16 landen aan deelnamen. Een van de workshops luidde: Fidel Castro en de politiek tegenover de jeugd van Cuba.  De pogingen de persoon van Fidel Castro te promoten volgen na een golf van kritische beschouwingen in de staatsmedia waarin de toespraak van president Obama in het Gran Teatro van Havana doelwit was. De Amerikaanse president richtte zich juist op dit segment van de Cubaanse samenleving en riep jongeren op iets nieuws op te bouwen. Hij verdedigde de democratische waarden en verzond een boodschap van geloof in de vooruitgang, de verzoening en de emancipatie op eigen kracht.

Rechtvaardiging
Blanco benadrukte dat Fidel Castro zich voortdurend druk maakt over de rechten van kinderen en jongeren ‘op gratis onderwijs en onderwijs met kwaliteit’ evenals het recht op recreatie en sportbeoefening.  Juist de gezondheidszorg en het onderwijs zijn de twee aspecten vaan de Cubaanse samenleving die het Cubaans regime gebruikt om zijn aparte visie op de mensenrechten te rechtvaardigen waarbij vrijheid van meningsuiting, van vereniging, het recht je te manifesteren en andere rechten worden uitgesloten. Zo probeerde Raúl Castro zich ook te verdedigen tijdens zijn persconferentie in Havana op 21 maart samen met Obama.

kunstwerk-marti-comandante-03042016

Dit schilderij Marti Comandante werd aan Fidel Castro gezonden. Achter applaudiserend staat Abel Prieto

Teleclases
Fernando Vecino Alegret, ooit 30-jaar lang Minister van Hoger Onderwijs, herinnerde aan de experimenten in de onderwijssector die op bevel van Fidel Castro werden uitgevoerd. Enkelen daarvan, zoals de zogeheten ‘teleclases’ droegen bij aan een ernstig niveauverlies van deze onderwijssector. Met teleclases zou, aldus Fidel, elke stad in Havana zijn eigen Universiteit bezitten. De vicevoorzitter van de officiële schrijversbond Unión de Escritores y Artistas de Cuba (UNEAC), Luis Morlote, en de onderdirecteur van het Centro de Estudios sobre Juventud / Centrum voor Studie van de Jeugd, Keyla Estévez, zeiden dat Fidel Castro een beleid voerde waarbij jongeren en kinderen volledige rechten kregen en een rol zouden kunnen spelen bij de culturele ontwikkeling van het land. Na afloop zonden de aanwezigen een plastiek van de Cubaanse kunstenaar Kamyl Bulludy aan Castro met de getiteld Martí Comandante,  als ‘bewijs van erkenning van de nieuwe generaties en de deelnemers aan het congres’.

Bron
* Diario de Cuba, 2 april 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s