Meer blauw op straat in Havana

Volgens de kritische internetkrant 14ymedio is de inzet van politie-agenten in Havana op plekken waar veel toeristen komen, verhoogd. Volgens Journalist Yosmany Mayeta Labrada worden de buitenwijken van de stad echter vergeten; juist daar nemen berovingen en overvallen toe.
‘Het was donker en ik kon geen hand voor ogen zien,’ zo omschrijft Yania (21) het moment waarop een onbekende haar laptop stal in de wifizone bij het park aan de Avenida 51 in Havana. ‘Hij had een scheermes in de hand en ik verzette me niet, dat had geen zin,’ vertelt het slachtoffer. De stijging van het aantal roofovervallen in de hoofdstad heeft tot mobilisatie van autoriteiten geleid die een speciale vergadering belegden, aldus een anonieme bron bij de Cubaanse politie (PNR) met wie 14ymedio sprak.

wifispots-open-lucht

Let op je laptop op de wifipunten in de open lucht!

De bijeenkomst waar de staatsmedia niets over meldden, vond plaats in de gemeente Playa en leidinggevenden van de politie uit de gehele regio namen er aan deel. De conclusie luidde dat het aantal overvallen en berovingen in veel deelgemeenten in de hoofdstad in het eerste kwartaal van 2016 was gestegen, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2015. Verdere details ontbreken. Vooral in de gemeenten Marianao, La Lisa, Boyeros, 10 de Octubre, Arroyo Naranjo, San Miguel del Padrón, Guanabacoa en Habana del Este is sprake van een toename van het aantal overvallen, straatroof en strijd tussen bendes. De internetkrant 14ymedio spreekt over een ‘hoofdpijndossier’ voor de plaatselijke politie vooral omdat veel slachtoffers geen aangifte willen doen. Ook Yania weigert naar een politiebureau te gaan. ‘Waarom zou ik?’, vraagt ze met enige scepsis. ‘Ik heb geen eigendomsbewijs van de laptop want ik kocht die van een arts die het land heeft verlaten. Als ik aangifte doe, kan ik nog achter de tralies terechtkomen,’ legt ze uit.

Minderjarigen
Een medewerkster van het Ministerie van Binnenlandse Zaken meldt tijdens de bijeenkomst dat het aantal keren dat ouders hun kinderen moeten ophalen vanwege jeudcriminaliteit op het politiebureau ook sterk is toegenomen. De specialiste constateert dat ‘velen afkomstig zijn uit gezinnen die disfunctioneren en wonen in wijken zoals Párraga, Los Pocitos, La Cuevita, El Diezmero, Habana Vieja en Centro Habana met hoge criminaliteitscijfers. Veelvuldig zijn ‘jongeren en adolescenten de daders van dergelijke gewelddaden en zij worden vaak geholpen door volwassenen,’ aldus haar tekst. Daar is Miladis Hernández, moeder van twee opgroeiende kinderen in de wijk El Tamarindo, gemeente 10 de Octubre, mee bekend en haar grootste zorg is voorkomen dat haar kinderen in de gevangenis eindigen. ‘Ik heb ze juist op tijd van straat geplukt want hun beste vrienden worden nu verdacht van een overval op een toeristenechtpaar in Oud-Havana,’ legt Hernández 14ymedio uit. ‘De leden van de bende die meerderjarig waren zijn opgesloten en de jongsten kregen huisarrest.’ In de gemeente Guanabacoa ziet de politiechef Eloy Ferrera met grote zorg hoe steeds meer jongeren wapens dragen tijdens feesten. ‘Op dit moment lopen er processen tegen 18 jongeren van verschillende leeftijden die messen, vijlen of priemen op de openbare weg bij zich hadden’. De politieman waarschuwt dat de meesten van hen jongeren waren en worden vastgehouden in een heropvoedinginstelling.

politie-agenten-straatSlachtoffer
Alejandro (42) heeft een trauma overgehouden aan zo’n overval. Hij werkte 2 jaar als medewerker bij een particulier e cafetaria in de gemeente Lisa toen hij ’s avonds bij het sluiten van de zaak werd opgewacht ‘op een duistere plek’. Angstig doet hij zijn relaas. Hij gaf alles af wat hij bij zich had ‘tot mijn rugzak toe’ terwijl er een mes op zijn keel stond. Ook raakte hij het eten kwijt voor zijn 86-jarige oma. Na deze benauwende ervaring besloot hij te stoppen met die baan en nu werkt hij in een pizzeria in Vedado waar hij ‘minder verdient, maar waar overal bewakingscamera’s op bijna alle hoeken zijn.’ De bron bij de politie zegt tegen 14ymedio: ’De autoriteiten van alle gemeenten van de hoofdstad hebben de surveillances dag- en nacht vergroot. De controles vinden vooral plaats in de wijken in het centrum van de hoofdstad waar ook veel toeristen komen, zoals Vedado, Centro Habana en Oud-Havana. Maar volgens de bron ‘spelen veel van de gemelde zaken zich af in de periferie van de hoofdstad en  daar zijn controle en surveillance tot nu toe ontoereikend.’

Bron
* Yosmany Mayeta Labrada, medewerker van 14ymedio, 4 april 2016

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s