Cruiseschepen naar Cuba verboden voor Cubaanse-Amerikanen

Carnival, het eerste Amerikaanse bedrijf dat regelmatig cruisetochten vanuit Cuba naar de VS zou verzorgen, ligt onder vuur omdat Amerikaanse burgers die geboren zijn in Cuba, niet kunnen boeken voor zo’n reis. De Cubaanse wetgeving verbiedt hen Cuba over zee te bereiken.

cruiseschip-carnivalTwee Cubaanse-Amerikanen hebben nu een kort geding aangespannen tegen Carnival Corp. Zij stellen dat het verbod in strijd is met de Civil Rights Act en eisen dat de cruise van 1 mei aanstaande wordt geschrapt. Advocaat Robert Rodriguez zegt geschokt te zijn toen hij hoorde van de weigering van twee in Cuba geboren burgers en wees erop dat Carnival een invloedrijk bedrijf is in Zuid-Florida, het hart van de Cubaanse gemeenschap in de VS. Burgemeester Carlos Gimenez van Miami-Dade County zegt: ‘Als in Cuba geboren maar genaturaliseerde Amerikaanse burger, is het mij duidelijk dat dit beleid in strijd is met de normen.’ Carnival zegt dat het bedrijf hiertoe gedwongen is door de Cubaanse regering, die het personen die in Cuba zijn geboren, verbiedt via zee en niet via de lucht, naar hun land terug te keren. Het bedrijf belooft bij de Cubaanse autoriteiten aan te dringen op wijziging van beleid, maar verwerpt het voorgenomen kort geding omdat het geen beslissing van het bedrijf is, ‘maar een beslissing van de Cubanen’.

carnival-cuba-cruiseWoede en protest
Het verbod heeft tot woedende reacties geleid in Zuid-Florida waar bepaalde groepen Cubanen toch al sterk gekeerd zijn tegen de ontspanningspolitiek van president Obama tegenover Cuba. Een kleine honderd van hen demonstreerden maandag jongstleden voor het hoofdkantoor van Carnival in Miami. Een van de actievoerders, Orlando Gutierrez, zei dat de bereidheid van Carnival mee te gaan met de discriminerende maatregelen van Cuba hem herinnert aan de bedrijven die zich aanpasten aan de scheiding van ras in de VS. Ric Herrero, directeur van CubaNow, een groep die het beleid van Obama juist ondersteunt, benadrukte dat het beleid van Cuba veranderen moet, maar hij noemde dit ‘een gecompliceerde zaak’. Volgens Herrera was de al tientallen jaren bestaande maatregel van de Cubanen bedoeld om te voorkomen dat Cubanen het eiland ontvluchtten op vlotten en boten en tegen de dreiging van Cubanen die via het water naar Cuba terugkeerden om schade aan te richten op het eiland. Herrero zei dat Cuba geen moeite heeft met terugkerende Cubanen uit de VS en wees op de 450.000 Cubanen die elk jaar tussen Cuba en de VS heen-en-weer reizen.

Diverse bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s