Zevende partijcongres van de Cubaanse Communistische Partij begonnen

Het zevende partijcongres van de Cubaanse communistische partij is vandaag begonnen en duurt tot 19 april.

leus 7e partijcongres pcc

Programma
De eerste dag is er een voltallige vergadering waarop het activiteitenverslag wordt voorgesteld. Daarna wonen de afgevaardigden de commissievergaderingen bij (16 en 17 april). Op 18 april is er terug een voltallige zitting waarop de rapporten van de commissievergaderingen worden besproken. Daarna worden de kandidaten voor het Centraal Comité voorgesteld en besproken en wordt over hen gestemd. Op de slotdag wordt het nieuwe Centraal Comité voorgesteld, evenals de leden van het Polit Bureau en de eerste en de tweede secretaris.

Leus
De leus, die de inhoud van het congres wil weergeven, luidt: ‘De veranderingen in Cuba zijn er voor méér socialisme’ (zie foto).

Toespraak van tweeënhalf uur
Partijleider Raúl Castro heeft aan het begin van de partijdag van vandaag een lans gebroken voor de markteconomische hervormingskoers van de voorbije jaren. De omzetting van de nodige veranderingen gaat “langzaam maar ononderbroken” voort, zei hij. De partij- en staatsleider verwierp in het plenum ook achterhaald gedachtegoed. Er waren in de afgelopen jaren verkeerde “gevoelens van nostalgie” naar tijden waarin Cuba door de vroegere Sovjetunie en het socialistische Oostblok werd gesteund. De “verouderde mentaliteit” is de grootste hindernis voor de hervormingen, zei Castro. Tegelijkertijd sloot hij marktvriendelijke “schoktherapieën” voor de Cubaanse volkseconomie uit. “Neoliberale recepten zullen in het Cubaans socialisme nooit toegepast worden”, garandeerde hij.

Geleidelijke verjonging
In zijn ruim tweeënhalf uur durende toespraak pleitte de 84-jarige Castro verder voor een plan om de al op jaren gekomen communistische nomenclatura geleidelijk aan te verjongen. De generatiewissel zal binnen de komende vijf jaar plaatsvinden. Castro kaartte in dat verband onder andere een bovengrens van 60 jaar aan wat betreft de leeftijd voor nieuwe leden in het centraal comité van de partij. Hijzelf heeft al eerder aangekondigd na afloop van zijn tweede ambtstermijn in februari 2018 de macht te willen overdragen.

Bronnen: Cubadebate en Belga

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s