Raúl Castro met 100% van de stemmen herkozen

Vandaag is tijdens het 7e partijcongres Raúl Castro herkozen als eerste partijsecretaris en wel met 100% van de stemmen. Hij vervult deze functie sinds 2011 toen hij zijn broer Fidel Castro opvolgde. Fidel Castro was tijdens de sluiting van het congres aanwezig.

PCC-Castro-VII-Congreso-19042016

Fidel Castro (89) werd met ‘een stortvloed van applaus’ begroet door de aanwezigen op het partijcongres, aldus een zinsnede uit het bericht van het officiële persbureau van Cuba, Agencia Cubana de Información (ACN).

Vandaag werd ook de nieuwe samenstelling van het Centraal Comité, het Politburo en het Partijsecretariaat bekend gemaakt. Gisteren vonden de verkiezingen plaats en volgens de partijkrant Granma behaalden ‘alle kandidaten voor het nieuwe Centraal Comité meer dan 99,6% van de stemmen. Het Politburo, gevormd door 17 leden, telt 5 nieuw gekozen leden onder wie de voorzitter van de staatsvakbond Central de Trabajadores de Cuba (CTC), Ulises Guilarte; de Minister van Gezondheid, Roberto Morales en de secretaris-generaal van de vrouwenbond Federación de Mujeres Cubanas (FMC), Teresa Amarelle. Twee leden traden terug, namelijk de generaal van de Cubaanse strijdkrachten, Abelardo Colomé Ibarra en de Minister van Transport, Adel Yzquierdo. Raúl Castro en Machado Ventura blijven eerste en tweede partijsecretaris en Miguel Díaz-Canel, vicepresident.
Het nieuwe Centraal Comité, het belangrijkste orgaan van de partij tussen de congressen, telt opnieuw 142 leden met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. Het aantal vrouwen in het nieuwe Comité is gestegen tot 44% evenals het percentage zwarten en mestiezen namelijk 36%. Het Partijsecretariaat blijft bijna ongewijzigd met Raúl Castro, Machado Ventura, Abelardo Álvarez, José Ramón Balaguer, Olga Lidia Tapia, Jorge Cuevas en Omar Ruiz; enkel Víctor Gaute verlaat het partijsecretariaat. Gaute was chef van de burgermissie van Cuba in Venezuela.

machado-ventura-raul-castro

Ook na het 7e partijcongres blijven deze twee mannen de machtigsten in Cuba; Raúl Castro (84) en José Ramon Machado Ventura (85), eerste en tweede partijsecretaris.

Linken
* De tekst (Spaanstalig),  die Fidel Castro vandaag op het congres uitsprak plus een geluidsopname van 11 minuten.
* The Guardian, 19 april 2016: Fidel Castro bids farewell to Cuba’s communist congress
* BBC World, 19 april 2016:  Cuba’s President Raul Castro retains top Party post

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s