Ook militanten ontevreden over resultaten partijcongres

De kritische website 14ymedio constateert dat communistische militanten teleurgesteld zijn over de resultaten van het afgelopen partijcongres. Enkelen bekritiseren op hun weblog de starheid van de partijleiders. Francisco Rodríguez Cruz, bekend van zijn blog Paquito el de Cuba, bekritiseert het feit dat nog geen 1.000 mensen de toekomst van het land bepalen. ‘Als militant en communist noem ik dat onvoldoende’. Harold Cárdenas Lema, blogger van La Joven Cuba en voorstander van vernieuwing van het Cubaans socialisme, schrijft: ‘De tijd dat de toekomst van Cuba bepaald kon worden door een klein groepje mannen is voorbij’. Cárdenas Lema kwam gisteren,  samen met zijn collega José Nieves (28, journalist) aan het woord in het dagblad Trouw.  Zij waren in Nederland en volgden zo de dagelijkse nieuwtjes van het Zevende Partijcongres.

congreso1-1er Congreso del Partido Comunista de Cuba, 1975 Marx, Engels, Lenin, Martí, Maceo, Gómez, Mella, Camilo y Che

Het eerste congres van de PCC in 1975 prijst ‘het bondgenootschap met de Sovjet-Unie en de toewijding aan het marxisme-leninisme’. Negen portretten bekleden de wand, namelijk die van Marx, Engels, Lenin, Martí, Maceo, Gómez, Mella, Camilo en Che Guevara. De negen portretten duiken ook weer op bij het tweede en derde partijcongres in 1980 en 1986.

Harold Cárdenas Lema en José Nieves zijn ontevreden over de resultaten van dit partijcongres. Cárdenas zegt in Trouw: ‘Jongeren maken geen enkele kans. Maar de macht moet nu ten minste overgaan naar de generatie van mijn ouders’, zegt hij hoopvol, vlak voor de grote domper bekend werd gemaakt. Als het aan hem – en de meeste Cubanen – ligt was Miguel Diaz-Canel (56) de tweede man, omdat die nieuwere ideeën heeft. Maar Cárdenas waarschuwde al: ‘De toekomst voorspellen in Cuba is onmogelijk.’ En ziedaar: de tachtigers blijven aan het communistische pluche kleven. De hoop van de jeugd is de bodem ingeslagen. Nieves: ‘De hardliners zijn geschrokken, ze weten hoe de Sovjet-Unie is ingestort en maken zich grote zorgen.’

congreso4-4to Congreso del PCC, 1991 Martí y Marx

Het vierde partijcongres vindt in 1991 plaats, vlak na de ineenstorting van het communisme; enkel de portretten van Marx en José Martí duiken op.

Partij is verlamd
En Cárdenas voegt daaraan toe: ‘Hoeveel hardliners er zijn, weet niemand. Onder het volk niet veel, meer in de regering’, denkt hij. ‘Zij hebben de media in handen, dus lijkt het of het er veel zijn.’ Raúl Castro wordt weleens als hervormer neergezet. ‘Maar hij is al 50 jaar legerchef. Pragmatischer dan Fidel is hij wel. ’(…) ‘De partij ziet de grote verandering niet. Zij moet met ons gaan praten’, adviseert filosoof Cárdenas. Hij vreest echter dat de partij door tegenstellingen verlamd is.

Kritiek starre leiding
De onafhankelijke website 14ymedio constateert dat het congres van de PCC de achterdocht van de oppositie slechts heeft bevestigd. Ondanks de doorgevoerde veranderingen na het 6e partijcongres van 2011, ontstaat er geen opening naar een meerpartijenstelsel, nieuwe formules van privatisering of shocktherapieën voor de economie. President Raúl Castro was daar erg duidelijk in.

congreso5-4to Congreso del PCC, 1991 Martí y Marx

Tijdens het 5e partijcongres in 1997 keren de portretten van Lenin, Mella, Martí, Marx en Che weer terug

En niet alleen de oppositie trekt deze conclusie, ook kritische jongeren die dichtbij de PCC staan beamen dit. Francisco Rodríguez Cruz, van de weblog Paquito el de Cuba en werkzaam bij de officiële krant Trabajadores, viel al eerder de leiding van de partij en hun starheid aan. ‘De documenten die op het 7e congres worden besproken en moeten worden aangenomen (…) zijn niet besproken aan de basis met zijn militanten.’ Paquito el de Cuba bekritiseert het feit dat 1.000 mensen de toekomst van het land bepalen. ‘Als militant en communist beschouw ik dat als onvoldoende’ en hij voegde er aan toe dat ‘de veranderingen die gaande zijn en nog komen, veel meer bediscussieerd moeten worden.’

congreso6-6to. Congreso del PCC, 2011 Por el 50 Aniversario de Girón

Op het 6e partijcongres in 2011 is slechts een jeugdige afbeelding van Fidel Castro te zien, schietend vanaf een tank tijdens de inval van Amerikaanse huurlingen in de Varkensbaai

Geen jongeren
Yohan González van de officiële weblog Desde mi ínsula, beschrijft hoe het ooit haar droom was lid te kunnen zijn van de partij: ‘Alleen als ik in de partij actief kon zijn, zou ik een goede revolutionair en een goede Cubaanse kunnen zijn’, aldus González, die zich socialist en geen communist noemt en na 10 jaar haar lidmaatschapskaart van de jongerenorganisatie Unión de Jóvenes Comunistas (UJC) inleverde. González betreurt het gebrek aan transparantie en het feit dat er tijdens het congres geen actuele thema’s zoals de emigratie (van vooral veel jongeren), de rechten van seksuele minderheden of het racisme in Cuba werden besproken.

congreso7-7mo Congreso del PCC, 2016 Baliño, Mella y Fidel

En tijdens het laatste en 7e partijcongres was de wand versierd met de portretten van de oprichters van de Cubaanse Communistische Partij, namelijk de dichter en militant Carlos Baliño (links), opnieuw Mella en voor de eerste keer de beeltenis van een nog in leven zijnde leider, namelijk Fidel Castro.

Ook bekritiseert zij het feit dat er niet meer jongeren deel uitmaken van de partij-elite (’35 van de 1.000 afgevaardigden’). Desondanks sluit ze haar bijdrage af met de constatering dat zij zich ‘revolutionairder dan ooit voelt en meer Cubaanse’.

Linken diverse blogs:
* La Joven Cuba
* Paquito, el de Cuba
* Desde mi insula
Website Cubanismo met de namenlijst van de 17 leden van het Politburo, waaronder vijf nieuwe gezichten. Onder de zeventien leden zijn er vier vrouwen en vijf niet-blanken.
* Sybilla Claus in Trouw van 20 april 2016: Jong Cuba kreunt; tachtigers blijven aan de macht

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s