Verbod drie dissidenten deelname studiebijeenkomst

In het Centro de Estudios Convivencia in Pinar del Río vond dit weekend voor de tweede maal een bijeenkomst plaats over de juridische en maatschappelijke aspecten van een transitie in Cuba. De staatsveiligheidsdienst verhinderde de deelname van enkele genodigden waaronder publicist en socialist Pedro Campos, blogger Regina Coyula en advocaat Laritza Diversent. De bijeenkomst werd geleid door Dagoberto Valdés, directeur van het centrum en de website Convivencia. Valdés ontving in 1999 de Prins Claus Prijs voor  zijn activiteiten binnen Cuba.

convivencia-segundo Encuentro del Itinerario de Pensamiento y Propuestas para Cuba. (Convivencia)-23-24april2016

Foto van de deelnemers aan het tweede Encuentro del Itinerario de Pensamiento y Propuestas para Cuba met o.a. Dagoberto Valdés, in groen shirt.

Advocaat Laritza Diversent kon haar woning in Havana niet verlaten en leverde vervolgens haar bijdrage via een telefoonlijn, o.a. over de wetgeving op verenigingen en over een nieuwe kieswet. Blogger Regina Coyula liet aan de webkrant 14ymedio weten dat twee agenten vanaf zaterdagochtend vroeg voor haar deur stonden en haar opdroegen de woning niet te verlaten.  Coyula zei hen dat zij ‘een ernstige fout’ maakten en voordat zij haar woning weer binnenstapte, zei ze hen ‘de wet te overtreden’. Dagoberto Valdés betreurde de afwezigheid van de drie genodigden en wees er op dat de bijeenkomst vruchten had afgeworpen. Hij wees o.a. op de bijdrage op zondag over de ‘grondwettelijke transitie’ door advocaat René Gómez Manzano. De bijeenkomst in Pinar del Rio was bedoeld om wetsvoorstellen te formuleren voor de ‘noodzakelijke hervormingen die de Cubaanse samenleving nodig heeft’ en waar ‘de burger, binnen een grondwettelijke context, geordend en vreedzaam aan zou kan deelnemen en die de Cubaanse natie leidt tot een toekomst van vrijheid, sociale rechtvaardigheid en vooruitgang.’ Ook werd de economische ontwikkeling van Cuba besproken, op korte, middellange en lange termijn.

damas-de-blanco-straat-afgezet

Politie-afzetting vlakbij de woning waar de Damas de Blanco bijeenkomen

Tientallen arrestaties
In hetzelfde weekend werden o.a. in Havana, Santiago de Cuba en andere plaatsen tientallen vrouwen verhinderd deel  te nemen aan de mars TodosMarchamos / Wij trekken samen op, een campagne gericht op algehele amnestie van politieke gevangenen. In het kantoor van de Damas de Blanco werden 9 vrouwen en 4 mannen gearresteerd die op weg waren naar de Santa Rita-kerk waar elke zondag na de misviering een stille tocht wordt gehouden. Nog eens 15 vrouwen werden in het Ghandi-park in Miramar gearresteerd waar ze bijeenkwamen voor de stille tocht van  #TodosMarchamos. Ook hier werden, volgens organisator G. Rodiles, diverse deelnemers al bij het verlaten van hun woning door politie of leden van de geheime dienst aangehouden. Al enkele weken proberen de veiligheidsdiensten de stille tochten op zondag te verhinderen door steeds meer leden van de oppositie thuis aan te houden en te verhinderen dat zij deelnemen aan de mars. Volgens de Patriottische Unie van Cuba, UNPACU, werden in het hele land 193 mensen aangehouden die ‘van plan waren kerken en parken te bezoeken om op vreedzame wijze de vrijlating van alle politiek gevangenen te bepleiten.’

Bronnen
* Diario de Cuba, 14ymedio

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s