Hervormingsgezinde econoom Ómar Everleny ontslagen

Ómar Everleny Pérez, vooraanstaand econoom en pleitbezorger van economische veranderingen in Cuba, is begin april ontslagen bij het Centro de Estudios de la Economía Cubana van de Universiteit van Havana. Ómar Everleny (56) zou zonder toestemming gesprekken hebben gevoerd met collega’s uit de VS. Everleny werd door ambasadeurs van EU-landen in Havana bij voorkeur aanbevolen als vertegenwoordiger van de hervormingsgezinde stroming in Havana. Hij maakt ook deel uit van de adviesraad van de Nederlandse non-profitorganisatie Credit4Cuba.

Omar-Everleny2

Ómar Everleny Pérez in Havana

Tijdens het congres van de Cubaanse Communistische Partij / Partido Comunista de Cuba gingen al geruchten over zijn mogelijk ontslag. De redactie van persbureau Associated Press citeert uit een resolutie die werd aangenomen door het Centro de Estudios de la Economía Cubana, waarin wordt gesproken over de ‘definitieve verwijdering’ van Pérez. In deze tekst komt directeur Humberto Blanco aan het woord, die Pérez beschuldigt van het voeren van overleg met buitenlandse instituten en het informeren van ‘Noord-Amerikaanse vertegenwoordigers’ over de gang van zaken op het instituut. Ook wordt hem ‘onverantwoordelijk’ en ‘nalatig’ gedrag verweten, evenals het ontvangen van fondsen voor een studie over Zuid Korea waar geen toestemming voor was gegeven. Pérez bevestigt zijn ontslag en meldt AP  er tegen in beroep te gaan. ‘Hoe is het mogelijk dat ik elk jaar als excellent werd beoordeeld en men zich nu van mij verwijdert en mij beschuldigt?’, vraagt hij zich af. Hij voegt er aan toe al 30 jaar te werken voor de Universiteit van Havana, 50 Amerikaanse onderwijsinstellingen te hebben bezocht en nooit problemen te hebben gehad. ‘Ik zal revolutionair en nationalist blijven en ik steun veel van de maatregelen die Raúl Castro nam’, aldus Pérez, die ook erkent dat binnen enkele sectoren van de macht er weinig tolerantie is voor kritiek, ‘ook als deze opbouwend is.’

Vaart maken
Pérez was de eerste expert van een officieel overheidsinstituut, die artikelen publiceerde in tijdschriften buiten de Cubaanse overheid zoals de kerkbladen Espacio Laical en Palabra Nueva. Het instituut waar hij tot voor kort werkzaam was, schonk vanaf 2010 veel aandacht aan de hervormingen die Raúl Castro lanceerde, o.a. door onderzoek en publikaties over de nieuwe wet op buitenlandse investeringen, de opkomst van particuliere ondernemingen, de normalisering van de onroerend goed markt en het in vruchtgebruik geven van niet-bewerkte landbouwgronden. Everlyn over de hervormingen: ‘We moeten vaart zetten, ophouden met geheimzinnigheid en niet alleen kijken naar grote economische projecten.’ Zijn instituut ontving tientallen academici uit diverse landen, o.a. uit de VS waarbij de inhoud en de effecten van de hervormingen werden uiteengezet. Pérez adviseerde de Cubaanse regering, maar stelde ook publiekelijk de traagheid van de hervormingen aan de kaak. Problemen werden in 2013 duidelijk toen hij uit de leiding van het centrum werd gestoten en hij alleen werkzaam bleef als onderzoeker. Hij verdedigde medewerkers die wilden publiceren in niet- officiële media en zei half 2013 zijn lidmaatschap van de communistische partij op. Pérez zelf is niet verbaasd: ‘Elke keer opnieuw gebeuren dit soort dingen’, zegt hij en wijst erop dat men met deze sancties ‘een voorbeeld’ wil stellen voor andere intellectuelen en academici in verschillende sectoren die ook kritiek zouden willen uiten.

cuentapropista-celular

La Clinica del Celular of Kliniek voor Mobieltjes, een particuliere ondernemer in Havana

Meer politieke ontslagen
In 2010 werd de politicoloog Esteban Morales uit de partij gezet omdat hij de corruptie had bekritiseerd en had gewaarschuwd voor de kwalijke gevolgen ervan voor de Cubaanse samenleving. Twee jaar later werd hij weer geaccepteerd als partijlid. In 2013 verloor de socioloog Roberto Zurbano zijn bestuurszetel in de uitgeverij Casa de las Américas na een artikel in de New York Times over racisme in Cuba. Hetzelfde overkwam de musicoloog Robertico Carcasses die tijdelijk werd ontslagen, maar nog steeds niet kan werken voor officiële instituten. En half 2015 werd het contract beëindigd van de theaterdirecteur Juan Carlos Cremata en werd zijn bewerking van een toneelstuk van Eugene Ioneso El rey se muere verboden.

Serieuze en waardevolle collega
Ex-collega en econoom Pavel Vidal, die met Pérez in hetzelfde instituut werkte voor hij naar de Universiteit van Cali in Colombia verhuisde, gelooft dat het ontslag van Pérez aantoont dat de Universiteit extreem ver gaat in het beperken van onderzoekers ‘bij de ontwikkeling van hun normale academische activiteit.’ En dat gebeurt ‘midden in een periode van hervormingen‘ die vraagt om nieuwe ideeën en een eerlijk en open debat over de toekomst van het land.’ De Cubaanse econoom Armando Chaguaceda die woonachtig is in Mexico, noemt Pérez ‘een serieuze en waardevolle’ expert. ‘Het is een slecht signaal voor economen dat ook het vermogen van het apparaat (de Cubaanse overheid) aantast op een feedback over de koers van de hervormingen en de reactie van de mensen erop’, zegt Chaguaceda aan AP. Hij wijst erop dat zo’n vooraanstaande wetenschapper met zo’n prestige in Cuba als Pérez niet van de Universiteit kan worden verwijderd zonder instemming van de hoogste leiding in het land.

Bron
* Andrea Rodríguez, Associated Press, 20 april 2016

Noten
* Op deze Cubaweblog verscheen op 8 september 2014 een bijdrage Meer zweet of minder Centralisme, waarin diverse Cubaanse economen de hervormingen in Cuba beoordelen. Citaat: De econoom Omar Everleny Pérez benadrukt dat ‘elke maatregel die werd genomen de centralistische mentaliteit heeft behouden.’

* Ómar Everleny in Nederland

Omar-everleny-in-nederland-2015

Omar Everleny tijdens zijn bezoek vorig jaar aan Nederland

Vorig jaar juni was Omar Everleny – op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Havana – de gast van o.a. de Nederlandse non-profit organisatie Credit4Cuba, gericht op de ondersteuning van kleine ondernemers of cuentapropistas in Cuba bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Daartoe biedt Credit4Cuba steun op het gebied van o.a. managementtraining en uitwisseling van ervaringen. Op de website van Credit4Cuba wordt Everleny omschreven als ‘een van de sleutelfiguren in het economisch hervormingsproces in Cuba’. Begin april meldt de website, dat Omar Everleny Pérez is toegetreden tot de Adviesraad van Credit4Cuba. Ongeveer tegelijkertijd wordt zijn ontslag in Havana bekend. Credit4Cuba wenst niet te reageren op dit politiek gemotiveerde ontslag. 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s