Spektakel in Havana

Dinsdag jongstleden heerste er een opgewonden sfeer in Havana. Er waren de voorbereidingen op en rond het Prado van de wereldwijd aangekondigde modeshow van Chanel. In een andere deel van de stad bij de Carlos III-straat, hoek Belascoaín, brak brand uit in het warenhuis Yumurí waar zich ook dagelijks straathandelaren met hun tweede-handsspullen ophouden. Toen de nacht viel en de luxueuze show van Chanel begon, moesten bij Yumurí tientallen van hen de plek ontvluchten omdat de politie achter hen aanzat. De handelswaar van ‘de ongelukkigen’ bleef liggen.

Yumurí-handelswaar

De handel die achterbleef na de politie-actie bij Yumurí

Al snel waren getrainde honden ter plekke en medewerkers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, speurend naar mogelijke ‘sabotage’ of ‘een samenzwering’. Handelswaar werd in beslag genomen zoals oude boeken, tweedehands kleding, snoeren voor huishoudelijke apparaten, gasflessen, oude radio’s en Russische fototoestellen. Dit soort straathandelaren wordt in Cuba buzos of duikers genoemd, omdat ze hun handelswaar vaak opduiken uit vuilnisemmers.

Discussie
Verschillende bestuurders van bicitaxi’s waarschuwden de handelaren en adviseerden hen de stoep met hun handel te verlaten: ‘Haast je, er komt politie’. De handelaren pakten wat ze pakken konden en renden weg uit angst voor boetes of een gang naar gevangenis. Toen de geüniformeerden een man in een rolstoel probeerden aan te houden vlakbij de ingang van de baptistenkerk Aposento Alta, ging een vrouw met de twee agenten in discussie. Dat had effect, zelfs voor de andere straathandelaren die nog ter plekke waren gebleven. Voor de eerste groep gevluchte straatverkopers kwam de bemiddeling te laat. Zij waren al verdwenen en hadden tientallen artikelen moeten achter laten. Uiteindelijk lieten de agenten ook de man in de rolstoel en zijn begeleidster gaan.

chanel-cuba-prado-03052016

De ‘man in de straat’ van Havana kon geen toeschouwer zijn bij Chanel’s modeshow. Wie aan het Prado woonde kon echter vanaf het balkon een glimp opvangen van het spektakel.

Miserabelen
De politie en de ‘miserabelen’ verlieten de plek en de stille getuigen van de jacht op de handelaren bleven achter. Een nieuwsgierige man kwam naderbij, niet wetend wat er was gebeurd. Hij aarzelde voordat hij de boeken in handen nam. Hij keek om zich heen en een dronkaard riep hem toe: ‘Niks aan de hand, vriend, neem ze zonder vrees mee. Die handel bleef achter toen de politie een schoonmaakoperatie uitvoerde en de verkopers vluchtten.’ De man antwoordde: ‘Ik ben gek op lezen en dit boek bevalt me.’ Hij pakte een boek van Victor Hugo mee en zal als hij het uitleest, ontdekken dat diens novelle De Miserabelen in Havana opnieuw werkelijkheid wordt. Citaat Hugo: ‘De mens die onderworpen wordt aan het extreme wordt tot uiterste van zijn de grenzen getergd. Er komt een moment waarop de miserabelen en de laaghartigen elkaar vinden en samenkomen in deze noodlottige wereld.’

Bron
* Diario de Cuba, Vicente Morín Aguado, 5 mei 2016
Video
* Impressie van El País, 1 minuut

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s