CubaTips: Chanel, Botanische Tuin, hardlopen, cruiseschip, Papa en zijn bruid en Daymé Arocena

‘Cuba beleefde een week vol contrasten’, aldus het Redactioneel van de CubaTips van vandaag, dat als volgt doorgaat. ‘ Er was de ‘proletarische’ Eén Meiviering op het Plein van de Revolutie met Cubanen, die gemiddeld 20 dollar per maand verdienen. Maar er was ook de weelderige modeshow van het modehuis Chanel op het Prado waar de aanwezigen zich vergaapten aan dure en onbereikbare mode. En er was het eerste Amerikaanse cruiseschip sinds 60 jaar, dat in Havana aanlegde. Eén Cubaanse ooggetuige werd gearresteerd omdat hij een Amerikaanse vlag ontvouwde.

chanel-cuba-03052016

Prado als catwalk

Sergio Alejandro Gómez, medewerker van de orthodoxe partijkrant Granma, vraagt zich af hoeveel het Chanelspektakel of de opnames van de Amerikaanse sitcom Fast&Furious in de binnenstad van Havana, de Cubaanse samenleving eigenlijk opleverden. Een terechte vraag, ook als hij komt uit de mond van een journalist wiens krant nooit één woord verspilde aan de geldverslindende demonstraties en mobilisatieacties voor de Amerikaanse ambassade of de massameetings ter vrijlating van de spionnengroep Cuban Five van het Castroregime zelf. Het verkeer in de hoofdstad werd ervoor platgelegd en het toch al pover presterende industriële apparaat werd stilgelegd. Ook toen hadden Cubanen net als nu, wel andere zorgen aan het hoofd. Gómez schrijft: ‘Er waren veel mensen aan het Prado om de modeshow te zien maar er waren er nog meer in de winkels die probeerden aan de eerste levensbehoeften als kip en olijfolie te komen die recent in prijs zijn gedaald’.

RosaLuxemburg-postzegelSchijnleven
Gómez’ kanttekening bij het geld is relevant maar zeker moet ook de vraag gesteld worden wie er in Cuba besluit tot dit soort prestigeprojecten. Met het massatoerisme in aantocht is het van belang dat de condities waaronder de veranderingen plaatsvinden, worden besproken met de Cubanen zelf en niet worden bepaald door de dictatuur van een handjevol politici. De Cubaanse autoriteiten zouden eens een bezoekje moeten brengen aan de tweede-hands-boekenmarkt op de Plaza de Armas. Tussen de tweedehands boeken en brochures van allerlei vergeten marxisten, zal ook wel werk van Rosa Luxemburg opduiken. Die schreef honderd jaar geleden al: ‘Zonder algemene verkiezingen, ongehinderde vrijheid van pers en vergadering, vrije strijd van meningen, kwijnt het leven in elk openbaar instituut, wordt tot een schijnleven, waarin alleen de bureaucratie actief kan blijven. (…) Een elite uit de arbeiders wordt van tijd tot tijd op vergaderingen ontboden om te applaudisseren en voorgestelde resoluties eenstemmig goed te keuren.’

VOLLEDIGDE INHOUD NIEUWSBRIEF ‘CUBATIPS’ VAN VANDAAG

tips

 1. Contrasten en prestigeprojecten
 2. De Jardin Botánico van Maria Lezcano
 3. Hardlopen in Cuba
 4. Cuba bijna onderaan op lijst Persvrijheid 2016
 5. Eerste Amerikaans cruiseschip naar Cuba in vijftig jaar
 6. Jong én Cubaans: Daymé Arocena
 7. Speelfilm: Papa en zijn bruid uit Cuba
 8. Voor het eerst modeshow Chanel in communistisch Cuba
 9. De vijf mooiste stranden van Cuba
 10. Culturele Agenda
 11. Het laatste nieuws

Nu gratis!
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s