Protest fietstaxi’s op Plein van de Revolutie

Een groep eigenaren van fietstaxi’s (bicitaxista’s) organiseerde dinsdag een karavaan naar het Plein van de Revolutie om te protesteren tegen de uitzonderlijke hoge boetes die deze kleine ondernemers wordt opgelegd. Dat meldt de onafhankelijke journalist Serafín Santiago. ‘Wij protesteren tegen dit machtsmisbruik’, aldus een van de bicitaxista’s. Vakbondsman Iván Hernández Carrillo, ex-gevangene van de Groep van 75, meldt 25 deelnemers aan het protest.

protest-bici-taxis

Bicitaxi’s vormen op het Plein van de Revolutie een protestkaravaan

De eigenaren van de bicitaxi’s, die passagiers vervoeren in de binnenstad, klagen over het feit dat de politie hen boetes oplegt die oplopen van 700 tot 1.500 peso’s. Een boete van 700 peso’s omdat men door de Calle Monte rijdt, is driemaal het maandsalaris van een Cubaan. ‘Dat moet ophouden,’ zegt een ander. ‘Het lijkt erop dat we nutteloos zijn en dat men ons wil afdanken’, speculeert hij .

Schendingen
Via het opleggen van hoge boetes probeerde de regering al eerder verlost te worden van bepaalde lastige kleine ondernemers (of cuentapropistas) en ook van groepen van fietstaxi’s. ‘Men spreekt hier veel over schendingen van mensenrechten in het buitenland, maar de schendingen vinden in het land zelf plaats,’ zegt een van de chauffeurs. ‘Kolonel Tania is werkzaam in Oud Havana en sprak ons toe aan Calle Monte en zei dat zij de baas was in dit gebied en dat zij bepaalde op haar manier hoe boetes moesten worden uitgedeeld,’ zegt hij.

protest-bici-taxis-11mei2016

Protest van bicitaxi’s

Willekeur politie
Een ander klaagde dat deze kolonel ons ‘toegang tot straten verbiedt, boetes oplegde terwijl wij onze belastingen betalen en het recht hebben ons over de weg voort te bewegen.’ (…) ‘Wij zullen zien of de regering ons begrijpt want wij betalen onze belastingen,’ zegt een ander. (…) ‘Er zijn standplaatsen gekomen maar niemand heeft ons daarover ingelicht. En geen chauffeur is ingelicht over de straten waar we niet meer mogen rijden,’ voegt hij er aan toe. ‘Wij worden onderdrukt’, zegt een andere die een boete van de politie kreeg opgelegd van 700 peso’s toen hij een klant liet uitstappen in Calle Monte en hij toont de bekeuring net als de anderen, die aan het protest deelnemen.

Onrechtvaardig
‘Over welke mensenrechten praten ze eigenlijk,’ zegt een ander,  die benadrukt dat al zijn papieren in orde zijn. ‘Het is onrechtvaardig’ (…) Wij moeten wel naar het Plein van de Revolutie gaan en zien of ons probleem kan worden opgelost’. Volgens de onafhankelijke vakbondsman Iván Hernández Carrillo verzochten de autoriteiten de taxista’s het Plein te verlaten en deelden hen mee binnen drie dagen ‘een reactie te geven.’

Link
* Video Yusnabi Post: Yusnabi Perez, journalist, maakte een reportage (4 minuten) over het protest van de fietstaxi’s.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s