Nieuw pakket prijsdalingen van eerste levensbehoeften

De Cubaanse autoriteiten hebben in een brief van het Ministerie van Financiën prijsdalingen aangekondigd van een serie eerste levensbehoeften. De maatregel is bedoeld om ‘de koopkracht van de Cubaanse peso geleidelijk aan te vergroten’. De prijsdalingen zijn gisteren ingegaan. ‘Deze maatregelen drukken de politieke wil uit van Partij en Regering om bij te dragen aan het welzijn van de bevolking, in het bijzonder van kinderen en ouderen,’ aldus de tekst van de brief.

tienda-ofertas-convertibles-Habana-EFE

Een Cubaanse winkel met producten, te koop in CUC’s of convertibele peso’s

O.a. daalt de prijs van poedermelk met 9% en die van gewone melk met 20%. Een zak poedermelk van een halve kilo kost nu 2,90 CUC en daalt tot 2,65 CUC. Ook groothandelsprijzen via de verkooppunten van de winkelketens TRD-Caribe en CIMEX die al kip aanboden in goedkopere grootverpakkingen, dalen. Vanaf gisteren komt daar melkpoeder in een zak van 25 kilo bij voor een prijs van 119.85 CUC. De prijs van vla, gelatine, rijst, peulvruchten en conserven in blik (vlees, vis, fruit en groentes) daalt ’25 tot 30%’, aldus het bericht. Kinderschoenen dalen gemiddeld slechts 6% in prijs; de prijzen en de slechte kwaliteit van het Cubaanse schoeisel zijn een al lang bestaande ergernis voor Cubaanse ouders.

Tweede maatregel
Eind april kondigde de regering een eerste serie van prijsdalingen aan van voedsel (o.a. kip, rijst en chicharo) en van andere basisbehoeften. De hoge prijzen voor voedsel- en kleding leiden tot grote onvrede onder de bevolking; vaak ontbreken dergelijke producten in de winkels.

Link
* De partijkrant Granma publiceerde de maatregel van de regering, 16 mei 2016-05-17

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s