Cubaanse vlag als keukenschort is ‘respectloos’

De Cubaanse vlag in de vorm van een keukenschort is een bewijs van ‘gebrek aan respect’ voor de nationale symbolen. De keukenschorten worden o.a. verkocht op het vliegveld José Martí in Havana. Cuba’s opening naar het toerisme en de zucht naar deviezen, geven ruimte aan fenomenen die tot dan toe werden geassocieerd met het kapitalisme.

schort-cubaanse-vlagDe onderzoeker en vertaler Desiderio Navarro spreekt over de vlag die verandert in ‘een keukenvod’. Enkele dagen eerder had Navarro, ook directeur van het tijdschrift Criterios, al de ‘koopmansgeest zonder scrupules’ gekritiseerd toen danseressen gestoken in een Cubaanse vlag, de passagiers van het cruiseschip Adonia verwelkomden. Hij noemde toen die vertoning ‘schaamteloos’ en drong er op aan dat een dergelijk gebruik eens en voor altijd  ‘ontoelaatbaar’ wordt verklaard ook als gewezen wordt op de ‘goede bedoelingen’ om zo aan deviezen en toeristen te geraken. Navarro vreest dat deze specifieke situaties nog extremer worden en zich zullen herhalen; hij spreekt in dit geval van ‘het topje van een ijsberg’.

bandera-ontvangst-cruiseschip.jpg

Navarro bekritiseerde op 11 mei de ontvangst van Amerikaanse toeristen door danseressen gekleed in de Cubaanse vlag.

Stilzwijgen
Navarro hoopt dat ‘het meest betrokken deel van de intelligentsia en de Cubaanse samenleving in het algemeen’ niet zullen toestaan dat door hun stilzwijgen de stem van enkele geïsoleerde intellectuelen, zonder dat zij het willen, de enige uitdrukking zal zijn van het kritisch bewustzijn van de samenleving in de publieke sfeer.’

Bron
* Diario de  Cuba, 21 mei 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s