Cubanen aanwezig bij Oslo Forum Freedom

De Cubaanse graffitikunstenaar Danilo ‘El Sexto’ Maldonado en zijn landgenote Rosa María Payá zijn op dit moment in Oslo bijeen vanwege het Oslo Forum Freedom. Danilo ‘El Sexto’ kreeg vorig jaar de Václav Havel-Prijs, maar zat toen in een Cubaanse gevangenis vanwege zijn kunstuitingen gericht tegen de broers Castro.

oslo-forum-freedom-2016-groepsfoto

De groep Cubanen, die deelneemt aan het Oslo Freedom Forum. Links achter Danilo Maldonado, voor hem regimecriticus Manuel Cuesta en tweede van rechts Rosa Maria Payá

Het is de 8ste editie van het Oslo Forum Freedom gericht tegen autoritaire regimes en geïnspireerd op het verzet van Václav Havel, de overleden president van Tsjechië, tegen de communistische dictatuur in zijn land. Halvorssen, oprichter van het Oslo Forum, zei tegen het Spaanse persbureau dat hij hoopt ‘dat allen die deelnemen aan de conferentie een katalyserende kracht ten gunste van de vrijheid en de democratie in de hele wereld mogen vormen’. Behalve El Sexto, Rosa María Payá (dochter van de in juli 2012 overleden Cubaanse oppositieleider Oswaldo Payá) zijn ook Abdaliz Alhamza van de Syrische groep Raqqa, Kasha Jacqueline, gay-activist uit Oeganda, de Noord-Koreaanse auteur en dissident Hyeonseo Lee en de ecoloog Marc Ona Essangui in Oslo aanwezig. Vanuit Mexico is Lisa Sánchez gekomen, die publiceert over de strijd tegen de drugsmaffia in haar land. Vanuit Noorwegen zelf is Bjørn Ihler aanwezig; hij is een van de overlevenden van het bloedbad bij Utøya, vijf jaar geleden aangericht door Anders Brevik waarbij 77 personen om het leven werden gebracht.

Minder dictaturen
‘Alleen als individuen op de wereld die strijden voor meer democratie en vrijheid zich verenigen – zoals wij hier in Oslo trachten te doen – kunnen wij optimistisch zijn over de kansen op een wereld met steeds minder dictaturen’, aldus Halvorssen.

rosa-maria-paya (2)

Rosa Maria Payá

Bron
* Diario de Cuba, 23 mei 2016

Links
* Website Oslo Freedom Forum
* Interview (Spaanstalig) met Rosa Maria Payá in Oslo: ‘Het totalitarisme is niet vernietigd in Cuba en we moeten niet doen alsof.’

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s