Meerderheid Senaat wil af van reisverbod naar Cuba

Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat steunt het wetsontwerp dat een einde wil maken aan de reisbeperkingen naar Cuba. Men verwacht dat binnen twee maanden dit wetsontwerp in stemming komt en dan zou toerisme naar Cuba voor Amerikaanse ingezetenen weer tot de mogelijkheden behoort.

taxi-vlag-vs-cuba-jpgHet wetsvoorstel Ley de Libertad para Viajar a Cuba / Wet op de Vrijheid om naar Cuba te reizen werd in januari 2015 gepresenteerd en in de laatste weken blijken 51 van de 100 senatoren het voorstel  te steunen, aldus de website van het Amerikaanse Congres. ‘Nog nooit is er zoveel steun geweest voor een wetsontwerp over Cuba en nu kunnen we met nadruk zeggen dat een meerderheid van de Senaat voor een opheffing van het reisverbod is,’ aldus James Williams van de lobbygroep Engage Cuba, een coalitie van bedrijven en organisaties die tegenstander is van het embargo tegen dit land.

Categorieën
Tot nu toe kunnen Amerikanen alleen naar Cuba reizen als hun bezoek paste binnen de 12 categorieën die de Amerikaanse regering vaststelde zoals familiebezoeken, officiële overheidsreizen, bezoeken van humanitaire aard, culturele reizen en journalistieke activiteiten. De Cubaanse ambassadeur in de VS, José Cabañas, constateerde in een Twitter-vraag-en-antwoord sessie: ‘De meerderheid van de Noord-Amerikanen wilde het reisverbond opheffen en nu deelt een meerderheid in de Senaat deze opvatting’. Het wetsontwerp werd destijds gepresenteerd door de Republikeinse senator Jeff Flake (Arizona) en de Democraat Patrick Leahy (Vermont). In de laatste 16 maanden is daar de steun bijgekomen van nog eens 39 Democraten, 8 Republikeinen en 2 onafhankelijken.   Ook de bancaire hindernissen die tot nu toe aan deze reizen verbonden waren, zullen verdwijnen. Na goedkeuring door de Senaat, volgt behandeling in het Huis  van Afgevaardigden waar in januari 2015 een soortgelijk wetsontwerp werd  ingediend door de Republikein Mark Sanford en de Democraat Jim McGovern. In het Huis van Afgevaardigden worden op dit moment 127 afgevaardigden van de 435 geteld die het wetsontwerp willen steunen.

Bron
* Diverse persbureaus

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s