Voormalig vicepresident Carlos Lage werkt bij insectenbestrijding

Toen Fidel Castro in juli 2006 gedwongen werd vanwege ernstige gezondheidsproblemen zijn werk te staken, viel regelmatig de naam van Carlos Lage als mogelijke eerste vice-president van  het land. Twee jaar later  viel hij in ongenade – samen met de Minister van Buitenlandse Zaken, Pérez Roque  – omdat beiden zich ‘onwaardig hadden gedragen’ en zich lieten verleiden door ‘de honing van de macht’, aldus een commentaar van Fidel Castro. Nu is Carlos Lage werkzaam bij de bestrijding van de Aedes aegypti-mug in de wijk Plaza in Havana, aldus een artikel van Zunila Mata van de website 14ymedio.

Castro-Carlos-Lage-Gobierno-EFE

Raúl Castro met Carlos Lage die toen nog in functie was

De 64-jarige Carlos Lage spreekt met zijn collega’s, noch met buitenstaanders over zijn geknakte carrière. Voorheen kinderarts, vervolgens voorzitter van de  studentenbond Federación Estudiantil Universitaria (FEU) en later secretaris-generaal van de communistische jongerenbond Unión de Jóvenes Comunistas (UJC) viel hij na 2009 terug in administratieve baantjes waar hij weinig contact had met het publiek. Nu werkt de voormalige algemeen-secretaris van de Cubaanse Ministerraad voor het departement van Hygiëne en Epidemiologie in een polikliniek en ontvangt regelmatig buitenlandse delegaties. Soms wordt hij herkend door ex-collega’s of diplomaten die hem zich herinneren als beoogde eerste vicepresident.

Opvolger
De naam van Lage werd immers ook vermeld in de tekst van Fidel Castro die hij op 31 juli 2006 liet voorlezen via de nationale media en waarin hij uiteenzette waarom hij wegens gezondheidsproblemen terugtrad. Carlos Lage werd genoemd in verband met de uitvoering van ‘de plannen met betrekking tot de energierevolutie’. In het buitenland werd Lage meer en meer beschouwd als de man in burger waardoor een mogelijke transitie soepeler kon verlopen. Lage vertegenwoordigde tussen 1993 en 2009 dan ook het eiland bij diverse internationale conferenties zoals de Top van de Amerika’s, de Algemene Vergadering van de VN en de installatie van ontelbare presidenten. In de volksmond werd hij wel ‘de administrateur van het gekkenhuis’ genoemd omdat hij boven de waan van de dag leek te staan en blijk gaf van gezond verstand.

lage-y-perez-roque-renuncian-a-todos-sus-cargos

Carlos Lage (links) en Pérez Roque

Voorrang orthodoxen
Maar in februari 2008 werd hij door Raúl Castro gepasseerd bij de benoeming van de eerste- vicepresident en ging deze functie van tweede man in het land naar de orthodoxe José Ramón Machado Ventura, een tegenvaller voor de hervormingsgezinden en een bewijs dat de orthodoxen de touwtjes nog stevig in handen hadden. Daarop volgde ook nog eens een zogeheten Reflexión waarin Fidel Castro Lage en de kanselier Pérez Roque ervan beschuldigde  dat zij zich  ‘onwaardig hadden gedragen’ en zich lieten verleiden door ‘de honing van de macht’.

Domino
Nu leidt hij elke ochtend de instructies die de deelnemers aan de anti-muskietencampagne ter bestrijding van knokkelkoorts / dengue en het chikungunya-virus ontvangen. Later ontvangt hij buurtbewoners uit de wijk Nuevo Vedado die klachten hebben over de campagne of over het gedrag van gezondheidsinspecteurs. Collega’s zeggen dat de relaties tussen de rest van de medewerkers en Lage vriendschappelijk zijn. Weinigen durven te herinneren aan de tijd dat één woord van hem genoegd was om een beheerder of manager te doen laten verdwijnen. Na afloop van zijn werk, biedt hij collega’s een lift aan in zijn rode Lada. In de kliniek wordt hij wel el hombre de la jabita / de man van het tasje, een verwijzing naar een plan van Lage om een einde te maken aan het tasje met zeep, bevroren kip en tandpasta, dat werd uitgedeeld aan personeel in de gezondheidssector.

lageenperezroquegguama-no-189_menu

Persiflage op de partijkrant Granma van kunstenaar Guamá over de afzettingssaffaire

Lage organiseert regelmatig dominotoernooien in zijn woning waar hij ook collega’s van de kliniek uitnodigt. Daar wordt gezwegen over 2009 toen Raúl Castro hem zijn functie als vicepresident, lid van het Centraal Comité van de partij en zijn zetel in de Nationale Assemblee afnam. ‘Hij wil niet herinnerd worden aan zijn vorige leven’, zegt een medewerker van het laboratorium. ‘In het begin was het duidelijk dat hij door de geheime dienst in de gaten werd gehouden maar dat is met de tijd minder geworden.’ Het lukte niet om een commentaar van Carlos Lage zelf te krijgen. ‘Deze man weet heel goed, dat stilzwijgen voor hem het beste is,’ aldus een collega.

Bron
* Zunilda Mata, 30 maart 2016 op de website 14ymedio
Link
* Fidel Castro beschuldigt Carlos Lage en Pérez Roque van onwaardigheid  op deze Cubaweblog van 4 maart 2009
Noot
* In maart 2009 bieden de ontslagen ministers Felipe Pérez Roque en Carlos Lage hun excuses aan voor hun misstappen. In een brief aan president Raúl Castro, die de staatskrant Granma publiceerde, schrijven de oud-bewindslieden dat ze vergissingen hebben gemaakt en daarvoor hun verantwoordelijkheid accepteren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s