Actie in de Fabriek van de Cubaanse Kunst

In de Fabriek van de Cubaanse Kunst / Fábrica de Arte Cubano (FAC) in Calle 26 in Havana opende maandag het Zevende Kunstenfestival. Dit zeven dagen durende spektakel met dans, muziek en beeldende kunst wordt georganiseerd door de Universiteit van de Kunsten,  vroeger bekend onder de naam Instituto Superior de Arte (ISA). Zestig kunstprojecten zijn bij het festival betrokken. 

FAC-VII-Festival-Fabrica-FAC

Opening van het Zevende Kunstenfestival in de Fábrica de Arte Cubano (FAC)

Het programma vermeldt o.a. een optreden van het eerste Cubaanse homokoor Mano a Mano, een concert van het orkest van de Northwestern University van Louisana en een poppentheater voor kinderen. Er treden alternatieve muziekgroepen op, kamermuziekgezelschappen en meer traditionele muziekgroepen. Het gaykoor Mano a Mano brengt nummers van de Cubaanse componist Miguel Matamoros, Compay Segundo en internationale muziek. Muzikaal directeur van Mano a Mano zegt dat zijn koor het respect van veel studenten en docenten heeft verworven maar ‘een zeker homofobie blijft bestaan’. Enkele docenten van de kunstenuniversiteit houden niet van de kwalificatie ‘homokoor’. Een hoogtepunt van deze kunstenweek is de balletvoorstelling door het gezelschap Médula van Un último momento geleid door choreograaf Yoel González. Ook wordt uitgekeken naar het muziekoptreden van het duo Iris en dat van de zanger-gitarist Jorge Iván.

FAC-VII-Festival-FabricaParallele activiteiten
Behalve in de FAC wordt het festival ook gehouden op parellele plekken zoals de palladar Casona, het atelier Kcho Estudio Romerillo en het restaurant El Fabio in Calle 17 in Vedado. Een muurschildering opgedragen aan Fidel Castro die volgende maand zijn 90ste verjaardag viert, ontbreekt niet in de centrale patio van  Casona.

Bron
* Yosmany Mayeta Labrada, 14ymedio, 1 juni 2016
Link
* Website van de Fabriek van de Cubaanse Kunst

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s