Cubaanse dissidenten spreken met VN-experts mensenrechten

Een groep Cubaanse dissidenten heeft in Genève gesprekken gevoerd  met experts van de VN-Mensenrechtenraad van de VN over de situatie in Cuba onder wie Michel Forst, de rapporteur voor mensenrechtenverdedigers.  Nooit eerder vond een dergelijk contact tussen de VN-Mensenrechtenraad en de Cubaanse oppositie plaats. Een van de delegatieleden was José Daniel Ferrer van de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba, die toestemming van de Cubaanse autoriteiten kreeg het land eenmaal te verlaten.

Michel Forst, relator especial de la ONU sobre la situación de los defensores de derechos humanos-VN

Michel Forst, de speciale rapporteur van de VN over de situatie van mensenrechtenverdigers

Wilfredo Vallín, voorman van de Juridische Associatie van Cuba / Asociación Jurídica Cubana, die ook deel uitmaakte van de groep Cubanen zei na afloop van zijn verblijf in Genève dat zij overlegd hadden met de speciale rapporteur Post-actieven en de rapporteur  verantwoordelijk voor arbitraire  aanhoudingen. Vallín noemde de gesprekken ‘zeer open en vruchtbaar’. De onafhankelijke Asociación Jurídica Cubana geeft Cubanen gratis rechtskundige hulp. De vertegenwoordiger van de werkgroep Arbitraire Aanhoudingen liet weten bereid te zijn Cuba te bezoeken maar zei te wachten op toestemming van de autoriteiten. ‘Wij zijn sceptisch over de mogelijkheid dat de regering een dergelijk bezoek zal toestaan,’ reageerde dissident Guillermo Fariñas, die ooit de Sacharovprijs van het Europees Parlement ontving en die in Cuba enkel malen in hongerstaking ging om te protesteren tegen de censuur in zijn land. Vallín zei dat zijn organisatie de afgelopen maanden maandelijks minstens 100 gevallen van ‘illegale gevangenneming’ kreeg voorgelegd.

Cubaanse ouderen
Rosa Kornfeld-Matte, rapporteur over de positie van Post-actieven, werd door de Cubanen geïnformeerd over de ernstige situatie waarin veel Cubaanse ouderen verkeren. Zij leven vaak op een bestaansminimum. Op veel plaatsen in Cuba worden voedsel, kleding en medicijnen ingezameld speciaal voor ouderen die zich vaak in de steek gelaten voelen,’ aldus Vallín.

repressie-handboeienSpanje
De Cubaanse dissidenten reizen verder naar Spanje maar zullen eerst nog gesprekken voeren met de VN-rapporteur voor vrije meningsuiting. De Cubanen roepen alle Europese regeringen op elke politiek akkoord of economisch verdrag met de Cubaanse regering afhankelijk te laten zijn van een voorwaarde over de mensenrechten. Ook vragen zij vrijlating van elke politiek gevangene en eisen dat er een einde komt aan de ‘arbitraire’ processen tegen leden van de oppositie in Cuba.

Bronnen
* Diario de Cuba, 14ymedio

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s