Ruil Amerikaanse voortvluchtige tegen spion van Cuba in voorbereiding

De VS en Cuba zouden in het geheim gesprekken voeren over een belangrijke op handen zijnde gevangenenruil. De Amerikaanse Ana Belén Montes, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor spionage voor Cuba zou worden uitgeruild tegen de voortvluchtige Joanne Chesimard, die sinds 1978 in Cuba verblijft. Zij is veroordeeld wegens het doden van een politieagent in New Yersey maar ontsnapte uit haar gevangenschap.

assata_shakur3

Assata Shakur of Joanne Chesimard

Een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde geen namen van mogelijk uit te wisselen personen maar benadrukte dat ‘de VS voortdurend naar manieren zoekt om voortvluchtigen in Cuba terug te doen keren.’ Afgelopen woensdag brachten Amerikaanse officials, o.a. van de FBI een bezoek aan Havana. NBC-News meldde vorige week dat Cubaanse diplomaten de zaak van Ana Belén Montes aan de orde hebben gesteld. Het bericht leidde bij Republikeinse leiders tot grote verontwaardiging. Marc Rubio noemde Montes een van ‘de meest meedogenloze Cubaanse spionnen zonder een greintje spijt, die ooit werd opgepakt en veroordeeld door de Amerikaanse justitie’. Rubio drong er bij president Obama op aan dit agendapunt van tafel te halen en duidelijk te maken ‘dat dit iets is dat nooit zal gebeuren’.

Zwart Bevrijdingsleger
Joanne Chesimard was destijds lid van het Zwarte Bevrijdingsleger. Zij ontsnapte in 1979 uit de gevangenis waar ze levenslang wegens moord uitzat. Chesimard en haar collega’s openden in 1973 het vuur op twee politie-agenten in New Yersey nadat ze waren aangehouden. Een agent werd gewond, de tweede werd doelbewust doodgeschoten. Vijf jaar na haar ontsnapping dook Chesimard in Cuba op, waar ze leeft onder de naam Assata Shakur. Voor haar aanhouding bood de Amerikaanse regering miljoen dollar.

anabelen-montes

Ana Bélen Montes

Spionage
Ana Belén Montes is de naam van de in 1957 in West-Duitsland geboren Cubaanse spionne, die diep doordrong in de geheimen van het Pentagon en tussen 1985 en 2001 opklom tot de belangrijkste Cuba-analiste van de Defense Intelligence Agency (DIA) in de VS. In 2001 volgde haar ontmaskering, arrestatie en veroordeling tot 25 jaar gevangenisstraf. Ana Belén Montes verklaarde tijdens de rechtzitting schuldig te zijn aan spionage voor de Cubaanse regering en verklaarde: ‘Ik beschouw de politiek van onze regering tegenover Cuba wreed en onrechtvaardig, verre van vriendschappelijk, en ik voelde me moreel verplicht het eiland te helpen zich te verdedigen tegen onze pogingen onze waarden en ons politiek systeem op te leggen.’ Zij werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en kan op 1 juli 2023 de gevangenis verlaten.

Linken
* De berichtgeving van NBC, 3 juni 2016: Cuba wants convictes spy released in US—prisoners swap
* De Cubaanse staatsmedia hebben tot nu toe gezwegen over de situatie van Ana Belén Montes en Joanne Chesimard. Enkel de website Kaos en la Red vermeldt een activiteit ( ‘Ana Belen Montes vs Assata Shakur’) binnen Cuba om uitlevering van Chesimard te voorkomen. Die steunactie wordt o.a. uitgevoerd door de journalist Manuel David Orrio, een voormalig medewerker van de Cubaanse geheime dienst. De enige pro-Castrowebsite in het Nederlands taalgebied, Cubanismo houdt zich verre van steunacties voor Chesimard.
* Deze Cubaweblog publiceerde 29 oktober 2015: Actie voor vrijlating Cubaanse spionne Ana Belen Montes.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s