Amerikaanse en Cubaanse bureaucratie remmen productie tractor af

De Oggún-tractoren die het Amerikaanse bedrijf Cleber in Cuba wilde produceren en verkopen, worden voorlopig in de VS geproduceerd. Reden is de vertraging die is opgetreden bij de bouw van ‘de eerste Amerikaanse fabriek in Cuba’ op het terrein van de Speciale Zone Mariel, even buiten Havana. De Amerikaanse ondernemer Saúl Berenthal en zijn zakenpartner Clemmons maakten verder bekend dat ook de verkoop van de eerste exemplaren van de trekkers voor een prijs van 8 tot 10 duizend dollar, niet in Cuba zal plaatsvinden, maar over drie maanden in de VS.

cleber-model-oggun

De landbouwtrekker van de Amerikaanse firma Cleber, model Oggún. Oggún is een van de oudste goden in de Afro-Cubaanse santeria. Deze god of orisha vertegenwoordigt de kracht en de arbeid en is het symbool van de primitieve kracht en aardse energie.

Berenthal legt aan de redactie van de website Diario de Cuba uit dat het bureaucratisch proces ‘aan beide kanten’ hen dwarszit. ‘Er is bureaucratie in de VS én in Cuba en dat betekent een aanpassingsproces aan de commerciële cultuur in Cuba: de bureaucratie op het eiland is formeler dan in de VS waar men eerder gewend is ondernemers terwille te zijn. Op het eiland zijn instanties eerder geneigd processen te bewaken en minder bereid tot dienstverlening aan de ondernemers.’ Het tractorproject is nu in afwachting van vergunningen, ook van de zijde van de VS om de export van de voertuigen mogelijk te maken en van Havana vanwege de bouw van een fabriek in de Speciale Zone van Mariel. Saúl Berenthal wijst ook op een complicatie vanwege het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba en nieuwe regelingen op dit terrein en de interpretaties ervan. Advocaten namens Cuba en namens de VS werken op dit moment de administratieve details van het project uit.

Personeel aantrekken
Het Amerikaanse bedrijf zou graag zelf werknemers willen werven, maar daarvoor ontbreken de vergunningen. Maar Berenthal geeft aan dat het probleem van gedwongen contracteren via uitzendbureaus van de staat is opgelost. Het Amerikaanse bedrijf legt de Cubaanse regering nu voor aan welke eisen het personeel moet voldoen naar wie men op zoek is en de Cubanen bieden dan een serie kandidaten aan. ‘Als we iemand kennen die niet door de overheid wordt voorgedragen, maar wel voldoet aan onze eisen, kunnen we die voorstellen aan het uitzendbureau van de staat om opgenomen te worden in de lijst’, zegt Berenthal. Hij is van mening dat zijn bedrijf actief betrokken is bij de selectie van zijn werknemers en hen kan stimuleren met salaris-extraatjes, iets dat met een salaris van de staat niet mogelijk is. In de Cubaanse vestiging van het bedrijf zal minimaal een permanente vertegenwoordiger van de Amerikaanse onderneming actief zijn en een directeur van het Cubaanse bedrijf, die een brugfunctie vervullen tussen het moederbedrijf in de VS en de fabriek op het eiland.

cleber-Saul Berenthal (left) and Horace Clemmons

Saul Berenthal (links) en Horace Clemmons

Concurrentie
Op de vraag of de traagheid door de bureaucratie leidt tot mogelijkheden voor concurrenten als China of India, zegt Berenthal dat ‘in een vrije economie’ de Cubaanse regering andere producenten kan kiezen, maar hij zegt dat zijn product voordelen heeft, die anderen niet hebben en dat het ontwerp van de tractor via het open source-systeem voor iedereen toegankelijk is. ‘De tractor is zo ontworpen dat men ook onderdelen van andere leveranciers op de wereldmarkt kan gebruiken en de gebruiker is niet verplicht onderdelen te kopen van de fabrikant’ en dat biedt ‘Cuba de mogelijkheid zelfvoorzienend te zijn,’ aldus Berenthal.

Noodzaak technologie
Het bedrijf heeft een studie gedaan naar de werkgelegenheid in de landbouw en volgens dit onderzoek zijn er in Cuba 300.000 mensen werkzaam in deze sector – de regering spreekt over 500.000 – en men rekent op grotere aantallen als de regering het proces van landoverdracht van braakliggende gronden in de toekomst voortzet. Het is ook noodzakelijk de voedselproductie te vergroten met het oog op het groeiende toerisme. Volgens Berenhal wordt de noodzaak om meer technologie in te zetten, alleen maar groter. Berenthal: ‘Cuba heeft op dit ogenblik 62.000 tractoren van 26 verschillende merken. De meesten dateren uit de jaren 1940 tot 1950 en gezien de problemen om ze te onderhouden zullen er elk jaar 500 tot 600 van verdwijnen,’ aldus Berenthal. Hij is optimistisch over de koopkracht van zijn toekomstige klanten. Hij denkt dat de Cubaanse staat de aankoop kan financieren, maar landbouwers zullen ook kunnen rekenen op financiële steun van hun familie in het buitenland voor deze investering. Volgens Berenthal zouden ook hotels, restaurants en ressorts deel kunnen nemen aan de aankoop van de machines in ruil voor de producten van de boeren, die ze voor hun handel nodig hebben.

cleber-samuel-berenthal-Cuba-Trade-Fair2015

Samuel Berenthal in 2015 op de beurs van Havana

Logistiek
De Amerikaanse ondernemer gelooft dat het eiland kan profiteren van de golf van toeristen wanneer men op korte termijn een aantal logistieke problemen oplost. ‘Op politiek niveau moet de sprong gemaakt worden om (legale!) markten voor de groothandel op te richten.’ (…) ‘Een groot beletsel’, aldus Berenthal, ‘is het ontbreken van de gewoonte om technologie te gebruiken voor de productiviteit, maar ook de noodzaak van logistiek zodat de producten van de landbouwers op bepaalde plaatsen verkocht kunnen worden.’ Het bedrijf heeft daarom plannen om op het eiland ook lichte vrachtwagens te produceren om producten naar de markten te kunnen vervoeren.

Presidentswisseling
Berenthal is niet bang dat de komst van een nieuwe president in het Witte Huis kan leiden tot een koerswijziging tegenover het regime in Havana. ‘Mijn collega en ik hebben ons nooit laten leiden uit angst en afzien van de plannen die wij hadden.’ En ‘wie ook de nieuwe president van de VS zal worden, hij of zij zal niet langer het embargo kunnen rechtvaardigen omdat er geen economische rechtvaardiging voor bestaat – niet ten voordele van Cuba noch ten voordele van de VS, noch politiek want er zijn meer mensen die willen dat het verdwijnt – en uiteindelijk is er geen morele rechtvaardiging voor’. Op de vraag of Berenthal tijdens de onderhandelingen met het regime heeft moeten zwijgen over zijn politieke opvattingen, zegt Berenthal:  ‘Ik ben niet gecensureerd, maar ik pas wel zelfcensuur toe want ik praat niet over politiek. Bovendien geloof ik dat economische samenwerking en de toenadering tussen de volkeren effectiever voor beide partijen zijn en tot wederzijds voordeel, dan bij politieke samenwerking.

Bron
* Diario de Cuba, Antoni Guerrero Vall, 8 juni  2016

Link
Meer achtergronden over de Oggúntractor en over Berenthal en zijn zakenpartner Clemmons in een bericht van Bloomberg.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s