Speciale Cubaanse Mastercard enkel voor Amerikanen

De pas gelanceerde Amerikaanse Stonegate-Mastercard kan slechts gebruikt worden door Amerikaanse toeristen en Cubanen met een permanente status in de VS. De kleine Cubaanse ondernemers of cuentapropistas zijn van gebruik uitgesloten. De nieuwe creditkaart is over een maand beschikbaar in drie klassen, namelijk Gold, World en en Platinum.

mastercard-Stonegate-Bank‘De creditcards worden alleen verstrekt aan Amerikaanse burgers of zij die permanent in de VS resideren’, staat te lezen op de website van de Stonegate-bank die afgelopen week de nieuwe creditcard voor gebruik binnen Cuba lanceerde en enkele duizenden exemplaren verspreidde, met een afbeelding van de bekende Cubaanse ontwerper Michel Mirabal als symbool van de veranderingen in de relaties tussen beide landen. Amerikaanse banken mogen sinds december 2014 – toen president Obama een pakket van nieuwe regelingen lanceerde met betrekking tot Cuba – creditcards en pinpassen toestaan voor transacties tussen beide landen. De maatregelen zijn vooral bedoeld om het financieel handelen van Amerikaanse toeristen in Cuba te vergemakkelijken; zij omzeilen daarmee ook de 10% boete die bij wisseling van dollarbiljetten binnen Cuba wordt opgelegd.

Pionier Stonegate
Stonegate was de eerste Noordamerikaanse bank waar de Cubaanse overheid een rekening opende via de Banco Internacional de Comercio. Daarmee werden de betalingsproblemen opgelost waar de Cubaanse vertegenwoordiging in Washington ruim een jaar mee kampte. Vanwege het Amerikaans embargo beschikte deze vertegenwoordiging niet over een eigen bankrekening waardoor vooral het verlenen van visa problematisch werd. Stonegate was ook de eerste bank die het gebruik van betaalkaarten in Cuba mogelijk maakte en toeristen hun hotelrekeningen of die van restaurants en winkels konden betalen. Hoewel het eiland over 10.000 betaalpunten is de praktische betekenis beperkt omdat de Cubaanse regering de mogelijkheid afsloot en eerst veiligheidsmaatregelen wilde introduceren.

Kleine ondernemers
De Cubaanse media hebben tot nu toe gezwegen over de introductie van de nieuwe MastercardCuentapropistas zoals Dana del Río van de winkel Clandestina in de Cubaanse hoofdstad zag in de nieuwe creditkaart een buitengewone mogelijkheid om de actieradius van kleine bedrijven zoals de hare, te vergroten. Betalingsverkeer tussen de VS en Cuba zou worden vergemakkelijkt en Cubaanse-Amerikanen zouden gemakkelijk dollars naar hun familieleden, c.q. kleine ondernemers in Cuba kunnen overmaken. Maar blijkbaar willen de Amerikaanse banken de mogelijke risico’s ervan niet lopen.

Bron
* 14ymedio, Mario J. Pentón, 16 juni 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s