Nespresso (VS) wil koffie uit Cuba importeren

Nespresso (Nestlé) heeft aangekondigd het eerste bedrijf in 50 jaar te zijn, dat Cubaanse koffie in de VS zal invoeren. In april voegde de Amerikaanse overheid koffie toe aan de lijst van toegestane geïmporteerde producten uit Cuba, mits geproduceerd door ‘onafhankelijke’ Cubaanse ondernemers. In ruil start Nespresso komende herfst met de verkoop in de VS van Cafecito de Cuba als expresso-koffie, aldus Guillaume Le Cunff, president-directeur van Nespresso in de VS. ‘Wij willen dat de consumenten in de VS kennismaken met deze bijzondere koffie en er nu en de komende jaren van kunnen genieten.’

koffie-cafecito-de-cuba

Deze koffiebeker is een Nederlands ontwerp en verkrijgbaar via de webwinkel Zazzle.

Het bedrijf zegt ook relaties aan te gaan met TechnoServe, een organisatie zonder winstoogmerk, die onafhankelijke koffietelers op het eiland steunt. Nespresso maakte niet duidelijk welke ‘onafhankelijke’ koffietelers het bedrijf op het oog heeft. De koffieproductie in Cuba wordt sterk gecontroleerd door de staat die de prijzen bepaalt en de koffieboeren talloze beperkingen oplegt. Cuba produceert, aldus de Internationale Organisatie van Koffie (ICO), 6000 ton koffie per jaar. Dat is vijfmaal zoveel als Jamaica. In 1960 produceerden de Cubaanse koffieboeren nog 60.000 ton.

Losmaken
De aankondiging door de Amerikaanse overheid in april jl. leidde in Cuba tot een negatieve reactie van het Nationaal Verband van Kleine Landbouwproducenten /Asociación Nacional de Agricultores Pequeños (ANAP), de staatsinstelling die de koffieboeren controleert. De ANAP beschuldigde Washington er toen van de Cubaanse producenten te willen ‘beïnvloeden’ met de bedoeling hen ‘los te maken’ van de staat. ‘Niemand moet denken dat een kleine boer naar de VS kan exporteren’. (…) ‘Dat wordt pas mogelijk wanneer Cubaanse bedrijven kunnen deelnemen aan de buitenlandse handel en financiële transacties in dollars mogelijk worden. Dat is tot nu toe nog geen werkelijkheid’.

Bron
* Diario de Cuba, 16 juli 2016
Link
* Op deze Cubaweblog, 7 mei 2016: Cuba verbiedt kleine ondernemers koffie-export naar VS.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s