Amerikaanse-Cubanen maken recordbedrag van 3,3 miljard dollar over

Het overmaken van dollars naar Cuba vanuit de VS bereikte in 2015 een recordhoogte, namelijk 3,3 miljard dollar, aldus een onderzoek van The Havana Consulting Group (THCG). Sinds de komst van Obama in 2008 in het Witte Huis zijn de dollartransacties – meestal door Cubaanse-Amerikanen – sterk gegroeid. Tussen 2008 en 2015 ging het om bijna 20 miljard dollar. Deze dollarstroom was in 2015 al groter dan de inkomsten voor Cuba uit nikkel, suiker, tabak, medicijnen of toerisme.

dollarEmilio Morales van de THCG-groep constateert  dat er tussen 2008 en 2015 per jaar gemiddeld 2,383 miljard dollars werden overgemaakt. Hij spreekt van ‘een fenomeen dat zich nooit eerder op de Cubaans markt voordeed’, sinds overboekingen in 1993 door Havana werden toegestaan. Daardoor steeg Cuba in 2014 vorig jaar naar de 7e plaats op de ranglijst van Latijns-Amerikaanse landen met inkomsten uit dollaroverboekingen. Op de lijst staat Mexico bovenaan (met 23 miljard), daarna volgen Guatemala (5,5 miljard), de Dominicaanse Republiek (4,5 miljard), El Salvador (4,2 miljard), Colombia (4 miljard ) en Honduras (3,3 miljard). Als deze tendens zich voortzet zal Cuba binnen 5 jaar landen als Colombia, Honduras, El Salvador en de Dominicaanse Republiek voorbijstreven, aldus Morales. Het gemiddelde bedrag dat Cubanen per jaar overmaken is 1.689 dollar.

grafiek-dollaroverboekingen-inkomstenbronnen-2015

De inkomsten uit de dollaroverboekingen uit de VS vergeleken met strategisch belangrijke andere economische inkomstenbronnen van Cuba zoals nikkel, toerisme, diensten van artsen in het buitenland en de tabak.

Factoren
Factoren die bijdroegen aan de grotere stroom dollars richting Cuba zijn o.a. de toegenomen emigratie, het opheffen van beperkingen op de dollarovermakingen, de sterke groei van bezoeken aan Cuba van Cubaanse-Amerikanen, de groei van de particuliere sector en de nieuwe regels voor emigratie van de Cubaanse overheid. De emigratie was onder Raúl Castro omvangrijker dan tijdens de laatste 4 jaar van het mandaat van zijn broer Fidel. ‘Er was sprake van de hoogste migratiepiek sinds de exodus van Mariel in 1980, hoewel het land zich nu in een proces van economische hervormingen bevindt,’ zegt Morales. ‘Deze cijfers geven aan dat de hervormingen tot nu toe aan een groot deel van de Cubanen voorbij zijn gegaan en dat zij blijven zoeken naar betere opties om te leven in andere landen, vooral in de VS.’

grafiek-cubaen-naar-en-van-cuba

Cubaanse-Amerikanen en Cubanen die tussen 2007 en 2015 een reis naar Cuba of de VS maakten

Bezoeken
Morales spreekt van een ‘enorme groei’ van het aantal bezoekende Cubaanse-Amerikanen aan het eiland (deze bezoekers hebben gemiddeld 3.200 tot 3.500 dollar bij zich), maar ook van het aantal Cubanen dat de VS aandoet. In 2015 waren dat er samen 538.433. Cubaanse-Amerikanen kunnen onbeperkt naar Cuba reizen: op reizen van Amerikaanse burgers naar Cuba bestaan nog restricties.

Dollarovermakingen zijn steunpilaar Cubaanse economie
De 3,3 miljard aan dollarovermakingen waren in 2015 hoger dan de inkomsten uit andere belangrijke sectoren van de Cubaanse economie zoals de export van nikkel, suiker, tabak, medicamenten en de inkomsten uit het toerisme. Wie de financiële hulp en de materiële hulp (in de vorm van bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur, computers en kleding), erbij optelt komt tot een bedrag van 6,6 miljard dollar en ‘dat  bedrag is groter dan de som van inkomsten uit de vijf belangrijkste economische activiteiten van het  land, die samen 5,1 miljard dollar opbrengen’. De omvang van de dollartransacties naar Cuba was ook 1,95 maal groter dan het gemiddelde salaris van alle werknemers in het land samen.

miami-havana-vliegveld

Vanuit de VS worden niet alleen dollars overgemaakt, Cubaanse- Amerikanen voeren ook allerhande goederen in

Juridische erkenning
Ze zijn niet alleen een inkomstenbron voor Cubaanse gezinnen, maar betekenen ook inkomsten van dollarwinkels, die voor een groot deel worden gecontroleerd door de staat. Morales pleit voor een juridische erkenning van de kleine- en middelkleine bedrijven en winkels in handen van particulieren (cuentapropistas) zodat zij ‘op legale wijze kunnen profiteren van deze dollaroverboekingen en door de vorming van midden- en kleinbedrijven bijdragen aan de welvaart in het land. Dan kunnen microkredieten een betekenisvolle rol spelen bij de verdere ontwikkeling van de economie in het land. Morales merkt wel op dat hiervoor de erkenning nodig is dat Cubanen in het land én daarbuiten een natuurlijke en noodzakelijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het land, ongeacht de belangrijke rol die buitenlands kapitaal kan spelen. ‘Wanneer die erkenning uitblijft, is in de huidige omstandigheden sprake van een zelfmoordactie. De versnelde combinatie van beide factoren – dollaroverboekingen en de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf – is de meest effectieve formule voor een land om uit de onderontwikkeling te geraken,’ luidt de conclusie van Morales.

Bron
* Cuba: The Fastest Growing Remittances Market in Latin America door Emilio Morales

Noot
* Vóór 2008 mochten Cubanen in de VS elke drie maanden 300 dollar naar familieleden in de eerste graad (ouders, broers / zusters en grootouders) in Cuba  overmaken. In 2008 verhoogde Obama dit tot 5.000 dollar per dag, later werd dit 10.000 dollar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s