Geheime politie wil woning Dames de Blanco bezetten

De Cubaanse geheime dienst heeft zondag geprobeerd de woning van de mensenrechtengroep Damas de Blanco in Havana te bezetten voor een huiszoeking. Eerder waren vrouwen die daar vergaderden gearresteerd. Zij wilden deelnemen aan de wekelijkse stille mars van Todos Marchamos / Wij trekken samen op, aldus dissidentengroepen. Volgens de Dama de Blanco Luisa Ramona Toscano Quindelán die in de woning verblijft, werden 16 vrouwen en 5 activisten gearresteerd.

damas-de-blanc--liggend-op-straat

Archieffoto van actie tegen Damas de Blanco

Na de arrestaties probeerden de politie en andere veiligheidsdiensten de woning met geweld binnen te treden onder het voorwendsel van een huiszoeking. ‘Dat lukte niet. Ze forceerden met geweld de deuren, maar slaagden er niet in deze te openen,’ aldus Toscano Quindelán, die niet uitsluit dat de diensten van het regime zullen terugkeren. Deze probeerden ook via de garage de woning te bezetten maar dat mislukte ook. Quindelán liet hen weten de deur slechts te openen in aanwezigheid van en met toestemming van Berta Soler, leider van de Damas de Blanco. ‘Ze wilden binnendringen voor huiszoeking en om alles te stelen wat er is. Zo zijn ze wel, die boeven,’ aldus Toscano Quindelán.

Eén demonstrante
Als gevolg van het optreden van de politiediensten bereikte slechts een lid van de Damas de Blanco het Park Ghandi voor de wekelijkse stille tocht. De woningen van andere dissidenten werden in de gaten gehouden en andere vrouwen werden gearresteerd omdat ze de bedoeling hadden deel te nemen aan de zondagse stille tocht. Het was de 59ste maal dat de Cubaanse autoriteiten met geweld reageerden op het protest van Todos Marchamos / Wij trekken samen op.

  • Bron:  Diario de Cuba, 27 juni 2016
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s