Schilderijen van Cubaanse ex-minister in Mexico gestolen

De 12 schilderijen van de in 1999 afgezette Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Robaina (1956) die vrijdag 24 juni in Mexico Stad werden gestolen, waren onverzekerd. Ze zouden een waarde hebben van 22.000 dollar. De Mexicaanse autoriteiten denken inmiddels dat de taxichauffeur niet zo zeer geïnteresseerd was in de 12 schilderwerken van de oud-minister, maar in het wisselgeld van degene die het vervoer van de schilderijen regelde. Robaina was uitgenodigd door de Humanistische Partij in Mexico om de opening van een tentoonstelling en de presentatie van een boek bij te wonen, maar de Cubaanse autoriteiten gaven hem geen toestemming naar Mexico te reizen.

roberto-robainaLuciano Jimeno Huanosta, parlementslid van de Partido Humanista, erkent dat het vervoer van de schilderijen in een willekeurige huurtaxi,
’niet adequaat was’, maar dat zij geen geld voor ander vervoer hadden. In totaal zouden 45 schilderijen van Robaina worden geëxposeerd. De expositie draagt de titel Twee humanisten in de Stad-Mexico, Roberto Robaina en Olof Palme, twee personen, één visie. Onder de gestolen schilderijen was er een gewijd aan Fidel Castro, de man die verantwoordelijk is voor de politieke ondergang van Robaina in 1999.

Deloyaal
Robaina was 37 jaar toen hij in 1993 als secretaris van de Unie van Jonge Communisten werd benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken. Hij werd in 1991 lid van het Politburo van de partij en was het jongste lid. Hij werd lange tijd beschouwd als het jonge en veelbelovende toekomstige gezicht van het regime (‘de Minister van de salsa’), die een rol zou kunnen spelen in een overgangsperiode. Door Fidel werd hij liefkozend Robertico genoemd, maar in 1999 zou diezelfde Fidel Castro hem zonder verdere uitleg aan de dijk zetten.

roberto-robaina-fidel-castro

Fidel noemde Roberto Robaina ook wel ‘mijn zoon’.

In een videoband die werd verspreid onder de militante communisten, beschuldigde de toenmalige Minister van Defensie, Raúl Castro zijn collega Robaina ervan ‘alle grenzen overschreden te hebben.’ Robaina komt in de twee uur durende videoband zelf niet aan het woord. HIj zou vooral in zijn contacten met de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Abel Matunes, adviezen hebben gegeven hoe deze met Fidel moest omgaan. Raúl: ‘Je sprak met de vijand, Robaina en die geef je geen adviezen.’ In een afgeluisterd telefoongesprek zou Matunes tot woede van Raúl de jonge Robaina hebben omschreven als ‘mijn kandidaat’ (overgangsleider, redactie.) Raúl riep toen: ‘Over welke kandidatuur spreek je verdomme, Robaina? Wat bespreek je verdomme met deze man?’ Op de videoband komt Fidel Castro slechts eenmaal aan het woord als hij vraagt om een volgend agendapunt te behandelen omdat er belangrijker zaken te bespreken waren.

robertorobainaincafechaplin2011

Robaina in zijn Café Chaplin

Oneervol
Drie jaar later werd hij ‘oneervol’ uit de partij gezet en beschuldigd van ‘gebrek aan loyaliteit, corruptie en zelfverheffing door zich voor te doen als ‘de kandidaat voor de overgangsperiode na Castro.’ Later zou Robaina buiten het zicht van de publiciteit een Chaplin’s Café in Nieuwe Vedado in Havana openen en zich verder wijden aan de schilderkunst.

Bron
* Diario de Cuba, 26 juni 2016

Link
* El Pais, 2 augustus 2002: Castro stoot ex- Minister van Buitenlandse Zaken uit de partij.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s