Cuba wil ingrijpen in olie- en elektriciteitsgebruik

De Cubaanse autoriteiten hebben enkele grote staatsbedrijven en andere commerciële instellingen opdracht gegeven de elektriciteits- en benzineconsumptie te verminderen. Persbureau Reuters werd hierover geïnformeerd door een belangrijke diplomaat in Havana en de directeur van een buitenlandse joint-venture. Volgens Reuters wijst dit op mogelijke effecten van de crisis in Venezuela op de Cubaanse economie; tot nu toe kreeg Cuba dagelijks 90.000 ruwe vaten olie vanuit Venezuela. De gecontroleerde media in Cuba hebben geen informatie verstrekt over plannen het energieverbruik te verminderen.

malecon-waterpret

Aan de Malecón

President Raúl Castro meldde in december aan de Nationael Assemblee, dat de groei van de Cubaanse economie in 2016 zou dalen vanwege de lage olieprijzen. Cuba kent een lange historie op het gebied van de rantsoenering van energiebronnen. Vooral na de ineenstorting van de Sovjet Unie kampte het land tijdens de zogeheten Speciale Periode met tekorten die leidden tot lange onderbrekingen van stroom- en watertoevoer. Volgens Reuters zullen de gevolgen nu niet zo ernstig zijn. De maatregelen zouden in juli van kracht worden en worden wellicht bekend gemaakt tijdens een speciale zitting van de Nationale Assemblee volgende week. Een directeur van een joint-venture liet anoniem aan Reuters weten dat hij ‘een brief heeft ingezien afkomstig van het Ministerie van Economische Zaken aan de olie- en elektriciteitsbedrijven waarin tot het eind van dit jaar een reductie van 50%  werd aangekondigd. ‘Ik belde het Ministerie waaronder ons bedrijf valt en dat deelde me mee dat de ingreep in onze sector nog onderwerp van discussie is.’ Marino Murillo, minister van Economische Zaken, sprak vorige week, volgens de staatsmedia, tijdens een bijeenkomst van de ministerraad over de situatie waarin het land zich bevindt en de maatregelen die voor de rest van het jaar worden overwogen.

venezuelafueraCuba

Leus op muur in Caracas: Cubanen eruit!

Venezuela – Cuba
Volgens de samenwerkingsovereenkomst tussen Cuba en Venezuela ontvangt Havana dagelijks 90.000 vaten olie in ruil voor de diensten van Cubaanse artsen en verpleegsters in Venezuela. Venezuela levert volgens Jorge Piñón, directeur Latijns-Amerika van het Energieprogramma van de Universiteit van Texas, nog steeds deze hoeveelheid olie, maar de betalingen door het land voor de Cubaanse artsen zijn verminderd. Jorge Piñón sluit niet uit dat ‘Cuba zich voorbereidt op een mogelijke daling van de olieleveranties in de toekomst en olie nu opslaat om er zeker te zijn dat niet voortijdig elektriciteitsonderbrekingen nodig zijn’. Diplomaten in Havana bevestigen de plannen van de regering in Cuba om het energie en olieverbruik bij staatsbedrijven terug te dringen. Een commercieel attaché merkt op dat de Cubanen al erg achterlopen bij de betaling van hun leveranciers en ‘nu liggen er nieuwe bezuinigingen op de loer. Het is duidelijk dat dit te maken heeft met de crisis in Venezuela’.

Maatregelen in bedrijven
Het digitale tijdschrift Sputnik News voorspelt dat ingrepen in het energieverbruik voor bedrijven binnenkort een feit zullen zijn; de zomer is de periode waarin de meeste energie wordt gebruikt. Volgens dit artikel wordt gedacht aan tijdelijke sluiting van kantines voor de werknemers, het verminderen van het aantal werkuren van 8 tot 5 uur, het afkondigen van vakanties en zelf de tijdelijke sluiting van bedrijven. Nu al worden vooral in de hoofdstad in verschillende wijken elektriciteitsonderbrekingen aangekondigd vanwege ‘herstelwerkzaamheden’. Ook het aantal uren voor het gebruik van airconditioning zou worden teruggebracht.

Bron
* Diario de Cuba, 1 juli 2016

Linken
* Marc Frank, Reuters, 30 juni 2016: Cuba plans cuts in fuel, electricity consumption
* Sputnik News, 27 juni 2016: Het spook van de Speciale Periode

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s