Censuur, Sheraton, oproer, Yankee, Noord-Korea, Air France en voetbal VS


Van de redactie: Journalisten eisen ruimte zonder censuur


Jonge journalisten in Santa Clara presenteerden op zeven juni j.l. een document waarin de censuur en de politieke vervolging van kritische journalisten worden veroordeeld. De journalisten protesteerden ook tegen de minimale salarissen. Het document draagt de titel: ‘Waarom werken wij?’ en werd geciteerd door journalisten van de officiële krant Vanguardia tijdens een bijeenkomst van de officiële journalistenbond UPEC, zo’n beetje de meest trouwe ‘massa-organisatie’ die het Castro-regime zich kan wensen.

censuur-persDezelfde organisatie die een verbod uitvaardigde voor journalisten om nog langer te werken voor het digitale tijdschrift OnCuba, een glossy-achtig magazine dat veel informatie verstrekt over het veranderende Cuba, maar kritiek op het regime vermijdt. De jonge journalisten klagen over het feit dat OnCuba nieuws brengt waaraan een krant als Vanguardia zich niet mag wagen. Over de overstromingen in Santa Clara of over geruchten van het opheffen van de dubbele munteenheid. ‘Er is censuur en die perkt de uitoefening van revolutionaire journalistiek in’, schrijven zij. De schrijvers van het document zijn werkzaam bij Vanguardia en behoren tot de basisorganisatie van de communistische jeugd UJC, van deze krant. Ze beklemtonen dat ‘zij geen gevaar voor de staatsveiligheid vormen. Dat moet helder zijn’. En ze klagen over hoe men hen in de gaten houdt, onderzoek naar hen doet op de werkplek of door de Comités ter Verdediging van de Revolutie (CDR).

granma-sub-directeur-Karina Marrón - bestuurslid- upec

De onder-directeur van de partijkrant Granma, tevens bestuurslid van de officiele journalistenbond UPEC, Karina Marrón.

Hete zomer
De grijze hoofden van de UPEC-bestuurders werden in eigen huis ook nog eens verrast door de waarschuwende woorden van Karina Marrón, de onderdirecteur van Granma (zie foto en zie het bericht onder 2). Zij vreest maatschappelijke onrust als de regering het voornemen uitvoert om de elektriciteitstoevoer en de energievoorziening in te perken. De journaliste verwacht anders een hete zomer, vergelijkbaar met de opstand die in 1994 in Havana plaatsvond. Ook dit nieuws verscheen niet in de staatsmedia. Maandag komen we op deze Cubaweblog terug op deze boeiende ontwikkelingen binnen de gecontroleerde media van de staat. Wat is er gaande?

=============

Het bovenstaande is het Redactioneel, dat in de nieuwsbrief CubaTips van vandaag verschijnt. Ook is de volgende link naar het genoemde dokument toegevoegd: 
* Spaanstalige tekst van het document: ¿Por qué colaboramos? / Waarom werken wij?, dat op dit moment via e-mail in heel Cuba beschikbaar is.

cubatips logoVOLLEDIGE INHOUDSOPGAVE NIEUWSBRIEF CUBATIPS:

1. Van de redactie: Journalisten eisen ruimte zonder censuur
2. Journaliste partijkrant waarschuwt voor onrust en oproer
3. Amerikaanse keten neemt Sheraton-hotel in Havana over
4. #90RazonesPorFidel
5. Noord-Korea en Cuba versterken banden
6. Amerikaans voetbalteam tegen Cuba
7. Cartoon: Yankee, ho home!
8. Air France vervoert passagiers voor cruises naar Cuba
9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws.

Gratis!
Wilt u ook alle nieuwe nummers van onze nieuwsbrief vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend (behalve in de vakanties) de CubaTips.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s