Dreiging 5 jaar strafkamp voor activist uit Guantánamo

Yobel Sevila Martinez, een mensenrechtenactivist uit Guantánamo, dreigt veroordeeld te worden tot vijf jaar strafkamp met internering. ‘Zijn er politieke gevangenen in Cuba?” vroeg een journalist op 21 maart van dit jaar aan president Raúl Castro toen deze Obama ontving. Castro antwoordde sarcastisch: ‘Geef mij de lijst met de namen van politieke gevangen zodat ze vrijgelaten kunnen worden.’ Yobel Sevila Martinez is een van de vele activisten die in Cuba worden vervolgd en gecriminaliseerd. Hij dreigt nu voor vijf jaar te worden opgesloten. Zijn misdaad? Hij is een mensenrechtenactivist.

yobel-sevila-guantanamo

De vraag of er politieke gevangenen in Cuba zijn, zal niet door de Cubaanse staat worden beantwoord. De ervaringen van mensen als Yobel Sevila spreken voor zich.

Waarom vervolgd?
Op 7 juli 2015 ontstond in Guantánamo tijdens een volksfeest een gevecht tussen onbekenden. Acht politieagenten kwamen tussenbeide, maar in plaats van het geweld te stoppen, vielen zij Yobel en drie vrienden aan. Een jaar later werd hij beschuldigd twee politieagenten te hebben aangevallen waardoor de vingers van de een en de hand van de ander zouden zijn verwond. Dat zou zijn gebeurd op het politiebureau tijdens de 72 uur dat Yobel werd vastgehouden. ‘Ik word beschuldigd twee politieagenten te hebben verwond, maar iemand die handboeien om heeft, kan een ander niet verwonden.’ Wordt Yobel daarom vervolgd of wordt hier het mechanisme zichtbaar van een geprefabriceerde aanklacht speciaal bedoeld om mensenrechtenactivisten te veroordelen?

bezoek-obama-rraul-castro-boos21032016

‘Hoeveel politieke gevangenen zijn er in Cuba?’ 21 maart 2016

Bizar proces
Maanden na het incident en zonder dat hij wist dat er en onderzoeksdossier tegen hem was geopend, werd Yobel drie maanden gevangen gezet tot zijn vrijlating in maart 2016. Hij werd beschuldigd van het toebrengen van letsel met ernstige gevolgen. Het proces kent veel bizarre aspecten. Driemaal is het uitgesteld, in maart, april en uiteindelijk zou het op 13 mei plaatsvinden. Maar twee van de getuigen van de openbare aanklager ontbreken dan en uiteindelijk vindt op 10 juni de slotzitting plaats. Er was één getuige ten gunste van Yobel en de openbare aanklager mocht vier personen tegen Yobel laten getuigen. De politie-agenten spraken elkaar tegen en een van de twee kon zich niet meer herinneren aan welke hand hij de verwonding had opgelopen. Op 29 juni werd Yobel veroordeeld tot strafkamp met internering voor 5 jaar. Wanneer een beroep wordt afgewezen – en dat gebeurt bijna altijd in Cuba in dit soort zaken –  zal de straf worden opgelegd en uitgevoerd.

Bron
* Cuba Team van People in Need

Link
* Meer details over de zaak van Yobel in People in Need Facebook
* Cubalog – Tsjechië

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s