Machado Ventura vraagt ‘inspanningen en offers’

De tweede partijsecretaris van Cuba, tevens vicevoorzitter van de ministerraad, José Ramón Machado Ventura herhaalde tijdens een toespraak op deze nationale feestdag opnieuw de al jaren gebruikte formule, die de economische crisis in Cuba moet bezweren: ‘Inspanningen en offers’. Ventura sprak ter herdenking van de aanval 63 jaar geleden op de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba. ‘Een diepgaande verandering impliceert verplichtingen die dwingen tot inspanning en offers, de dagelijkse strijd om elke vooruitgang werkelijkheid te laten worden.’ Hij benadrukte dat de ‘ veranderingen in Cuba bedoeld zijn om het socialisme te versterken.’

machado-ventura-26juli2016.jph

Machado Ventura vandaag in Sancti Spíritus

Raúl Castro woonde de meeting in Sancti Spiritus bij, maar hij sprak niet. De laatste maal dat Raúl Castro sprak was in april jl. tijdens de zitting van de Nationale Assemblee toen hij erkende dat de economische omstandigheden in Cuba zouden verslechteren vanwege de gespannen situatie in Venezuela en de prijsdaling voor Cubaanse exportproducten. Ventura: ‘Wij hebben fouten gemaakt, maar ons volk heeft deze gerectificeerd en heeft elk obstakel overwonnen’. Hij feliciteerde tevens Fidel Castro die volgende maand 90 jaar wordt. ‘Het concept van de Revolutie van Fidel heeft ook de actualisering van ons economisch en sociaal model richting gegeven’.

raul-castro-groet-ramiro-valdes-26072016

Raúl Castro begroet commandant Ramiro Valdes

Dat proces is, aldus Ventura, ‘vanaf de eerste fase gekarakteriseerd door de meest brede en democratische participatie, op een immense schaal ook voor landen die zichzelf paladijnen van de democratie noemen’, aldus Machado Ventura. Hij riep ook op tot spaarzaamheid: ‘Hoe meer we kunnen sparen, hoe meer we kunnen realiseren en de orde en discipline bewaren.’ In de toespraken werd enkele malen verwezen naar het Amerikaans embargo maar in tegenstelling tot eerdere jaren stonden de VS en het ‘Yankee-imperialisme’ niet langer centraal.

Link
* Toespraak (Spaanstalig) van Machado Ventura

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s