Cubaanse priester wil rondetafelgesprek met Raúl Castro

Een parochiepriester uit Placetas (provincie Villa Clara) heeft de Cubaanse president Raúl Castro opgeroepen tot een rondetafelgesprek met de katholieke kerk. Juan Yvo Urvoy meent dat de katholieke kerk ‘haar stem moet verheffen en een instrument moet zijn voor de zeer noodzakelijke transitie ten dienste van het Cubaanse volk,’ aldus de uit Frankrijk afkomstige priester die ruim 10 jaar in Placetas pastoraal werkzaam is.

priester-juan-ivo-placetas

Juan Yvo Placetas

‘De kerk is in staat dit mogelijk te maken; een werkelijke overgang om tot een ander politiek systeem te geraken waar  werkelijk alle Cubanen bij betrokken zijn. De kerk heeft de taak helder te zijn en op dit moment klare taal te spreken,’ aldus Yvo in een interview dat afgelopen dinsdag verscheen in de kritische internetkrant 14ymedio en afgenomen werd door de journalist Jorge Guillén.*  Volgens de priester is er onder de bevolking grote onrust ontstaan na de aankondiging door president Raúl Castro van nieuwe economische bezuinigingen vooral ‘omdat men van mening is dat de huidige generatie niet voorbereid is om te lijden zoals in de jaren negentig.’ (…) ‘Zondag heb ik in mijn preek gezegd dat het moment voor de kerk is aangebroken om Raúl Castro uit te nodigen voor een rondetafelgesprek om hem duidelijk te maken dat als we werkelijk voor een nieuwe Speciale Periode staan, die veroorzaakt wordt omdat het socialisme niet duurzaam is en dat we moeten zoeken naar iets anders,’ benadrukt Yvo.

Onverschilligheid
Hij stelt dat er een algehele onverschilligheid bestaat onder de bevolking over het thema politiek omdat het Cubaanse volk ‘de politiek beu is na meer dan 50 jaar dictatuur.’ (…) ‘Het is heel gewoon om mensen te horen zeggen: de politiek is mierda / shit. Christenen zeggen dat ze schone handen willen houden en zich niet in de politiek willen mengen, maar dat is een fundamentele fout. Politiek is, zoals Aristoteles het uitdrukt, de kunst te leven en te overleven in de samenleving. De politiek is een nobele zaak, die goede mensen kan aanzetten tot goede dingen om de samenleving aantrekkelijk vorm te geven waar de mens geluk vindt. Christenen moeten zich niet onverschillig tonen voor de politiek, maar deze veranderen vanaf de wortels,’ legt hij uit.

paus-franciscus-raul-castroPausbezoek
Over het bezoek van de paus zegt deze priester dat zijn parochianen in Placetas en hijzelf een andere discussie hadden willen horen ‘met meer de boodschap van vrijheid’. (…) ‘Wij zien de paus zeer vrij spreken in alle landen die hij bezoekt en het is vreemd te zien hoe hij in Cuba geremd leek. Dat was een beetje teleurstellend.’ In april 2012 kwam Juan Ivo Urvoy een groep mensenrechtenactivisten te hulp die bijeen waren in de woning van dissident Luis García Antúnez, wiens huis werd omsingeld door leden van de politie en andere veiligheidsdiensten. Hij riep toen de gelovigen op naar de woning van García Antúnez te komen en geweldloos te protesteren tegen de belegering van de woning

Maatschappelijk actief
De parochie van Juan Ivo Urvoy is maatschappelijk zeer actief. Zo richtte hij een fietsclub op voor jongeren die fietstochten door heel het land maken. Ook is hij actief in gemeenschapsprojecten: ‘We hebben een internaat voor jongens, dagopvang voor ouderen en vooral bijlessen, maar ook gezinscursussen en naaicursussen voor vrouwen.’

Link
* Interview: De priester die zijn stem verheft, Jorge Guillén, 14ymedio, 26 juli 2016

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s