Dissident Fariñas gaat 12e dag hongerstaking in

De Cubaanse dissident Guillermo Fariñas, voorman van het Foro Antitotalitario (FANTU), gaat vandaag de 12e dag van zijn hongerstaking in. Donderdag werd hij overgebracht naar het ziekenhuis Arnaldo Milian Castro in Santa Clara omdat hij door de actie ernstig was verzwakt en het bewustzijn verloor. Fariñas kreeg in 2010 de Sacharov-prijs voor de Vrijheid van Denken van het Europees Parlement. Hij kreeg zaterdag bezoek van de bisschop van Santa Clara / Sancti Spíritus, Arturo González Amador, die korte tijd met de hongerstaker sprak. De katholieke kerk wijst hongerstaking als actiemiddel af evenals een deel van de Cubaanse oppositie.

Guillermo-Farinas-ziekenhuis-Hospital Arnaldo Milián Castro-brancard-26072016

Guillermo Fariñas werd donderdag naar het hospitaal Arnaldo Milián Castro overgebracht

Fariñas wordt in een observatieruimte van het ziekenhuis behandeld en kreeg o.a. een elektrocardiogram toegediend. In één week heeft hij 26 pond aan gewicht verloren en is zijn bloeddruk sterk gedaald. De situatie in het ziekenhuis wordt in de gaten gehouden door leden van Foro Antitotalitario / Antitotalitaire Forum (FANTU). Fariñas’actie is een protest tegen het voortdurend geweld tegen vreedzame Cubaanse dissidenten groepen. Fariñas schreef Castro op 20 juli een brief nadat hij door politie-agenten in elkaar geslagen was en ernstig verwond. In de brief aan Raúl Castro meldt hij in hongerstaking te gaan tot ‘het moment waarop de generaal publiekelijk aankondigt en zijn woorden ook in Granma worden gepubliceerd, dat opposanten in Cuba niet langer worden gemarteld, geslagen, met de dood worden bedreigd en hun persoonlijke bezittingen niet langer worden geconfisqueerd.’

Nog 20 hongerstakers

Unapacu-Carlos Amel Oliva-juli2016

Carlos Amel Oliva

Volgens Daniel Ferrer van de Patriottische Unie van Cuba (UNPACU) zijn nog een 20-tal personen in Cuba op dit moment in hongerstaking. Een van hen is de jeugdleider van UNPACU, Carlos Amel Oliva. Hij gaat de derde week van zijn hongerstaking in.

farinas-obispo-arturo-gonzalez-072016

Bisschop Arturo González bezocht zaterdag de hongerstakende Fariñas

Steun Europarlement
Leden van het Europees Parlement hebben andere winnaars van de Sacharovprijs benaderd met het verzoek de eisen van Fariñas te steunen. Zij dringen erbij deze winnaars op aan president Raúl Castro te vragen een einde te maken aan de repressie tegen vreedzame activisten zoals Fariñas in Cuba. Fariñas kreeg de prijs in 2010. Eerder hadden andere Cubanen de Sacharovprijs ontvangen zoals de oprichter van de Movimiento Cristiano Liberación (MCL), Oswaldo Payá (2002), en de Damas de Blanco (2005). In 2015 kreeg de Saoedi-Arabische schrijver en blogger, Raif Badawi de Sacharovprijs.

Link
* Korte reactie van hongerstaker Fariñas, 28 juli, 16 seconden
* Het begin van de hongerstaking op 20 juli jongstleden: Guillermo Fariñas se declara en huelga de hambre y sed en una carta dirigida a Raúl Castro
* De website van FANTU met de brief (Spaanstalig) die Fariñas op 20 juli aan Raúl Castro stuurde.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s