Cuba wil onderhandelingen miljardenclaims niet forceren

Cuba meldde afgelopen week zich niet te willen overhaasten bij de gesprekken met de VS over de miljardenclaims van beide landen. Washington claimt 10 miljard dollar als vergoeding voor de Amerikaanse bezittingen die nadat de Castro’s in 1959 aan de macht kwamen, werden genaast. Cuba verlangt 300 miljard dollar voor de schade veroorzaakt door het Amerikaanse embargo en de gevolgen van de Amerikaanse agressie tegen het eiland. De delegaties kwamen 28 en 29 juli in Havana bijeen.

relax-of-ik-neem-je-mee

Klusjesman met doodshoofd ‘Relax of je gaat met mij mee’

Het was de tweede gespreksronde sinds die van december vorig jaar. Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department zei tegen journalisten de kwestie van de compensaties snel te willen oplossen omdat het een groot struikelblok vormt voor de verdere verbetering van de relaties tussen beide landen. Er zullen daarom meerdere gespreksrondes worden gepland in de toekomst. Maar de Cubaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abelardo Moreno liet weten dat dit de ‘aspiratie’ van het State Department zou kunnen zijn, maar dat er geen nieuwe afspraak is gemaakt over een nieuwe meeting. ‘We volgen de geëigende agenda en kunnen die niet forceren’. Hij zei dat de kwestie van de multi-miljardenclaims slechts kan worden opgelost als de grieven aan beide kanten worden opgelost. ‘Cuba zal geen unilaterale oplossingen accepteren,’ aldus Moreno. Cuba liet echter ook weten dat de omstandigheden dusdanig zijn dat de gesprekken zullen worden voorgezet.

Verdragen
Cuba en de VS herstelden een jaar geleden de diplomatieke betrekkingen en hebben inmiddels verdragen gesloten over het milieu, de post- en telegraafdiensten en die over directe vluchten tussen beide landen. Ook is gesproken over drugssmokkel en mensenhandel.

Bronnen
* Sarah Marsh, Reuters, 2 augustus 2016
* Perbureau EFE

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s