Journalist Radio Holguín vraagt gerechtigheid

 José Ramírez Pantoja, journalist bij Radio Holguín zal binnenkort weten of hij definitief ontslagen is vanwege de aandacht die hij op zijn weblog Verdadecuba schonk aan de opvallende woorden van Karina Marrón, onderdirecteur van partijkrant Granma over de risico’s van de huidige economische crisis in Cuba. Wij berichtten daar eerder over op 4 juli en 7 juli 2016.

Radio-Holguin- Ramirez-Pantoja-Holguin-Verdadecuba-Facebook

José Ramírez Pantoja, journalist bij Radio Holguín en auteur van het blog Verdadecuba

Ramírez Pantoja zei in een telefonisch contact met de kritische webkrant 14ymedio dat hij, zoals de arbeidswet in Cuba voorschrijft, binnen 7 dagen beroep aantekende tegen de disciplinaire maatregelen die hem waren opgelegd omdat hij het daarmee oneens was. Hij vertrouwde erop dat er ‘gerechtigheid’ zal plaatsvinden, maar wilde niet dat 14ymedio zijn uitspraken op band vastlegde. Volgens de website Cubanet volgde de maatregelen nadat Pantoja de woorden van Karina Marrón, onderdirecteur van de partijkrant Granma op zijn weblog Verdadecuba had opgenomen. (Die tekst is inmiddels verdwenen, red) Zij deed deze uitspraken in juli tijdens een bijeenkomst van de officiële journalistenbond Unión de Periodistas de Cuba (UPC). Marrón had toen gewaarschuwd voor ‘protesten in de straten’ vanwege de vergaande bezuinigingsmaatregelen die de regering van Raúl Castro had afgekondigd en zij maakte een vergelijking met de korte maar heftige opstand in 1994 in Oud-Havana, de zogeheten Maleconazo.

guamaarribaelfusilabajofidel

Een persiflage op de partijkrant Granma met de leus: Weg met Fidel. Maker is Alen Lauzán ‘Guama’.

Geheimzinnigheid gaat door
De letterlijke tekst van de uitspraken van de journaliste, verspreid door Ramírez Pantoja, bereikten diverse media, maar de officiële pers heeft de woorden van Marrón doodgezwegen. Dit zwijgen staat in schril contrast met de strijd tegen ‘de geheimzinnigheid’, zoals die door de leiding van land herhaaldelijk is beleden sinds Raúl Castro president is. Die geheimzinnigheid is een van de problemen die de werkzaamheden van de informatiemedia belemmert, aldus president Raúl Castro en de vicepresident Canel. De uitspraken van Marrón zijn in juli wel uitvoerig besproken tijdens een voltallige vergadering van de journalistenbond UPC. Mediapersoneel pleit al langer voor een nieuwe Wet op de Media waarin nauwkeurig de grenzen van de censuur worden vastgelegd. Vooral studenten aan opleidingsinstituten van de media willen zo’n wetgeving. Recent publiceerde de basisafdeling van de Unie van Jonge Communisten / Unión de Jóvenes Comunistas bij het dagblad Vanguardia in de provincie Villa Clara een document waarin de vervolging van kritische journalisten door de Cubaanse staatsveiligheidsdienst werd aangeklaagd.

Linken
* Deze Cubaweblog van 4 juli 2016: Protest journalisten staatsmedia tegen censuur en vervolging.
* Deze Cubaweblog van 7 juli 2016: Redactie partijkrant steunt waarschuwing maatschappelijke onrust.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s